Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζουν ρυθμούς για τις αποκρατικοποιήσεις

Στην πλήρη αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη θα περάσει σήμερα η υπόθεση της αξιοποίησης του Ελληνικού, ενώ το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ρυθμούς προσλαμβάνοντας συμβούλους για σειρά projects.

Ανεβάζουν ρυθμούς για τις αποκρατικοποιήσεις
Στην πλήρη αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη θα περάσει σήμερα η υπόθεση της αξιοποίησης του Ελληνικού, ενώ το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ρυθμούς προσλαμβάνοντας συμβούλους για σειρά projects.

Σήμερα συνεδριάζουν οι διυπουργικές επιτροπές αποκρατικοποιήσεων και στρατηγικών επενδύσεων. Στόχος είναι να «μεταφερθεί» η υπόθεση του Ελληνικού από το υπουργείο Οικονομικών στον κ. Παμπούκη έτσι ώστε να χειριστεί το ζήτημα ο ίδιος σε διπλωματικό επίπεδο.

Η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι και, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη και Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος.

Να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις με το Κατάρ συνεχίζονται, ενώ εντός των ημερών θα ανακοινωθούν και οι σύμβουλοι του Δημοσίου για το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού.

Ο υπουργός Επικρατείας πρόκειται να επισκεφθεί το Κατάρ την ερχόμενη Τρίτη 22 Φεβρουαρίου για να συζητήσει την επένδυση στο Ελληνικό, με βάση και τις προτάσεις του αρχιτέκτονα κ. Χοσέ Αθεμπίγιο για την ανάπλαση της περιοχής, που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Αθεμπίγιο, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είχε αναλύσει πλήρως το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού, του οποίου ως τεχνικός σύμβουλος έχει αναλάβει την επίβλεψη σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Εν συνεχεία, ο Καταλανός αρχιτέκτονας παρέδωσε το σχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σε σύσκεψη που ακολούθησε, υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Άννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Ν. Σηφουνάκης και οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων, συμφώνησαν ότι για την ανάπλαση του Ελληνικού (και άλλων περιοχών της Αθήνας) ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία θα είναι το πράσινο, χωρίς ωστόσο την υποβάθμιση της προοπτικής για την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.

Πέραν αυτού, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει και στους συμβούλους για τη χρονική επέκταση (κατά 20 με 30 χρόνια) της σύμβασης με τη γερμανική Hoctief για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος». Στην παρούσα φάση, οι σύμβουλοι (μία γαλλική και μία ελληνική τράπεζα) θα ασχοληθούν μόνο με την επέκταση της σύμβασης, από την οποία το Δημόσιο προσδοκά έσοδα της τάξης των 200 - 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης, είναι πολύ κοντά η οριστικοποίηση των συμβούλων για την ανανέωση της άδειας του ΟΠΑΠ για τα παιχνίδια που διαχειρίζεται. Ακολουθεί η τοποθέτηση συμβούλων για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και την αξιοποίηση των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Στόχος είναι, μετά το «κομφούζιο» που προκλήθηκε από την ανακοίνωση των 50 δισ. ευρώ ως νέου στόχου από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο μέσα στον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v