Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Τσεκάρει περιουσιακά στοιχεία ασφαλιστικών

Για πρώτη φορά η ΤτΕ διενήργησε επιτόπιους ελέγχους σε περίπου 20 ασφαλιστικές. Ζήτησε τίτλους, διασταύρωσε τιμές κτήσης και αποτίμησης και είδε τα συστήματα διαχείρισης. Και διπλοτσεκάρισμα με τους θεματοφύλακες.

ΤτΕ: Τσεκάρει περιουσιακά στοιχεία ασφαλιστικών
Σε επιτόπιους ελέγχους στις ασφαλιστικές εταιρίες προχώρησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να ελέγξει στην πηγή τα στοιχεία των περιουσιακών στοιχείων (ομόλογα, ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές, μερίδια Α/Κ κ.ά.), που έχουν δεσμευμένα σε ασφαλιστική τοποθέτηση.

Κλιμάκια της ΤτΕ, και ειδικότερα της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ), επισκέφτηκαν περίπου 20 ασφαλιστικές εταιρίες την προπερασμένη εβδομάδα, με εντολή ελέγχου της τρέχουσας ασφαλιστικής τοποθέτησης.

Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των εταιριών για τον σκοπό των επισκέψεων, τα κλιμάκια εμφανίστηκαν με δελτία ελέγχου και τσέκαραν τόσο το επίπεδο των συστημάτων διαχείρισης όσο και δειγματοληπτικά συγκεκριμένες επενδυτικές θέσεις.

Παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά όπου διενεργήθηκαν επιτόπια tests τρέχουσας ασφαλιστικής τοποθέτησης, οι ελεγκτές της ΤτΕ μπήκαν σε εις βάθος έλεγχο ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για το πώς προκύπτουν οι αποτιμήσεις assets.

Ταυτόχρονα, στάθηκαν ιδιαίτερα στο επίπεδο οργάνωσης των συστημάτων διαχείρισης, όπου και οι περισσότερες ασφαλιστικές αναμένεται να πάρουν... χαμηλό βαθμό γιατί χρησιμοποιούν ακόμα Excel.

Τους αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους στις ασφαλιστικές ακολούθησαν έλεγχοι ταυτοποίησης των στοιχείων από τους θεματοφύλακες των χαρτοφυλακίων ασφαλιστικής τοποθέτησης, ώστε να διασταυρωθεί η εγκυρότητά τους.

Ο συνδυασμός tests τρέχουσας ασφαλιστικής τοποθέτησης και ελέγχου ταυτοποίησης των στοιχείων στους θεματοφύλακες ήρθε μετά τη "βόμβα" της VDV Leben. Η άδεια της VDV ανακλήθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι παρείχε πλαστά στοιχεία ασφαλιστικής τοποθέτησης και στην πραγματικότητα τα μαθηματικά της αποθέματα ήταν σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που εμφάνιζε.

Η εποπτική αρχή συνειδητοποίησε εκ των υστέρων ότι η ασφαλιστική, που σημειωτέον δραστηριοποιούνταν κυρίως στη γερμανική αγορά, κατέθετε "μαϊμού" βεβαιώσεις θεματοφυλακής, τις οποίες υπέγραφαν στελέχη της Deutsche Bank (θεματοφύλακας), που είχαν συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια!

Η ανακάλυψη της εκτεταμένης και χονδροειδούς απάτης κινητοποίησε την ΤτΕ, η οποία αποφάσισε να δράσει προληπτικά, ελέγχοντας την τρέχουσα ασφαλιστική τοποθέτηση των εταιριών ζωής κυρίως, μόλις έναν μήνα μετά τη λήψη των στοιχείων ασφαλιστικής τοποθέτησης της 31ης/12/2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v