Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ecofin: Αποφάσισαν ότι θα αποφασίσουν τον Μάρτιο

Τη σκυτάλη της σύγχυσης πήραν σήμερα από το Εurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τίποτα πέραν του αναμενομένου.

Ecofin: Αποφάσισαν ότι θα αποφασίσουν τον Μάρτιο
Τη σκυτάλη της σύγχυσης πήραν σήμερα από το Εurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τίποτα πέραν του αναμενομένου.

Υιοθέτησαν, επί της αρχής πάντα, τις προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπρεπε να επικυρωθούν τον περασμένο Δεκέμβριο! Η υιοθέτηση ήταν αναμενόμενη, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν υπάρξει επίσημη επικύρωση τόσο από τη σύνοδο κορυφής όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και βεβαίως υπάρχουν ακόμα διαφωνίες στις λεπτομέρειες.

"Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για τις 6 νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και έχουμε συμφωνήσει ότι ο χρόνος πιέζει και πρέπει να λάβουμε οριστικές αποφάσεις στο τέλος Μαρτίου", δήλωσε ο προεδρεύων Ούγγρος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μάτολσκι.

Με τη σειρά του, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν είπε ότι οι προτάσεις είναι επιτακτικό να υπερψηφιστούν ώστε να μπουν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2011.

Τα δύο θέματα που καίνε τις χώρες-μέλη είναι:

1. Το ευρωπαϊκό εξάμηνο, βάσει του οποίου η Κομισιόν θα εξετάζει κάθε άνοιξη τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών και θα παρεμβαίνει εάν θεωρεί ότι δεν κινούνται στη λογική της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

2. Τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται το δημόσιο χρέος και εάν οι χώρες θα είναι υποχρεωμένες να το μειώνουν κατά 5% του ΑΕΠ ανά έτος (όπως προτείνει η Κομισιόν και συνυπογράφουν η Γαλλία και η Γερμανία.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να κινούνται στον άξονα "αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση των θέσεων εργασίας και παράλληλα δημοσιονομική προσαρμογή και μείωση του χρέους στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως αυτό θα αυστηροποιηθεί".

Παρ' όλα αυτά, οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα και το παζάρι μαζί με τις αποφάσεις που αφορούν στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί μέχρι τη σύνοδο του Μαρτίου.

"Χρειαζόμαστε πειστική στρατηγική, που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Χρειαζόμαστε εντατική εξυγίανση σε πολλές χώρες ανά την Ε.Ε., ώστε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Χρειαζόμαστε τη λειτουργία του EFSF, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε για τους όρους", ανέφερε ο κ. Όλι Ρεν

"Το ΕFSF πρέπει να είναι μέρος του πακέτου λύσης", επισήμανε ο επίτροπος.


Σύγχυση για το ESM

Στη συνέντευξη Τύπου επικράτησαν οι ερωτήσεις για τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για κονδύλια 500 δισ. ευρώ, που θα μπουν στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM από τα μέσα του 2013 και μετά.

Πολλοί υπουργοί αρνήθηκαν ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία, λέγοντας ότι "δεν υπογράψαμε κάτι τέτοιο".

Ο κ. Ρεν διευκρίνισε ότι "υπάρχει σύμπνοια για τα 500 δισ., όμως δεν μπορεί να αποφασιστεί κάτι μονομερές εάν δεν υπάρξει απόφαση για όλα τα θέματα συνολικά".

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στο Εurogroup όσο και στο Εcofin δεν υπήρξε καμία τελική απόφαση για τα θέματα που αφορούν στη λεγόμενη ευρωλύση. Αντιθέτως, τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος κ. Ρεν άφησαν παραθυράκι ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v