Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 500 δισ. ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ

Παράθυρο για μείωση του δανειακού επιτοκίου της Ελλάδας και της Ιρλανδίας άφησε το Eurogroup - Νέα αναβολή στις αποφάσεις για την ευρωλύση. Στα 500 δισ. ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ΕSM).

Στα 500 δισ. ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ
Καταρχήν πολιτική συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, που θα προικιστεί με 500 δισ. ευρώ και θα τεθεί σε λειτουργία το β΄ εξάμηνο του 2013, επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε "παράθυρο" για μείωση του επιτοκίου δανείων στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία.

Το χθεσινό Eurogroup ολοκληρώθηκε ασυνήθιστα νωρίς και αυτό γιατί για ακόμα μία φορά υπήρξε διαφωνία ως προς τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Η Γαλλία και η Γερμανία επέμειναν στην άμεση ψήφιση και εφαρμογή του σχεδίου λιτότητας που έχουν εκπονήσει.

Τα βέτο πολλών χωρών παραμένει κι έτσι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο παρασκήνιο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι στη σύνοδο του Μαρτίου "ελπίζει" πως θα υπάρξει συμφωνία.

Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις τόσο για τον ρόλο του ταμείου στήριξης EFSF όσο και για το λεγόμενο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας (που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας) βρίσκονται στο ίδιο καλάθι, "για το οποίο πρέπει να υπάρξει ομοφωνία".
 
"Τόσο το EFSF όσο και το ESM είναι στον αέρα μέχρι να υπάρξει συναίνεση για την ανταγωνιστικότητα κι έτσι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο για να συμφωνήσουμε για όλα", είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.
 
Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε επίπεδο Ε.Ε., στους "27" δηλαδή, εκπρόσωποι των οποίων ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, υπήρξε καταρχήν πολιτική συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ (EMS), ο οποίος θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και θα προικιστεί με 500 δισ. ευρώ.

"Το ποσό θα αναθεωρείται τουλάχιστον ανά διετία", ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Ερωτώμενος εάν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχουν λάβει η Ιρλανδία και η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι είναι "μία πιθανότητα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v