Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταχύτερες μεταρρυθμίσεις ζητά η ΤτΕ

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών με έμφαση στην αύξηση των εσόδων και στον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο ζητά η ΤτΕ στην έκθεση της νομισματικής πολιτικής. Ύφεση 3% φέτος. Στα 28 δισ. τα κόκκινα δάνεια το 2010.

Ταχύτερες μεταρρυθμίσεις ζητά η ΤτΕ
 Ύφεση 3% προβλέπει για φέτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλος, στην έκθεση νομισματικής πολιτικής που καταθέτει σήμερα στη Βουλή, ενώ ζητάει να υπερκεραστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2011 έτσι ώστε να βελτιωθεί γρηγορότερα το κλίμα στις αγορές.

Ο κ. Προβόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, συνιστά ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή με επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, με έμφαση στην αύξηση των εσόδων και στον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις τόσο στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών όσο και στην ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να βελτιωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός με σκοπό να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Από την άλλη, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και γενικότερα στους ελλειμματικούς φορείς της γενικής κυβέρνησης (δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, νομικά πρόσωπα κ.λπ.).

Απώτερος στόχος, κατά την ΤτΕ, θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη του προβλεπομένου μείωση του ελλείμματος, που για φέτος αναμένεται να υποχωρήσει στο 7,4% του ΑΕΠ.

Επίσης, η ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει, σύμφωνα με την ΤτΕ, στη δημιουργία ενός νέου και ανταγωνιστικότερου βιώσιμου μοντέλου για την ελληνική οικονομία.

Στο μέτωπο των τραπεζών, η ΤτΕ στην έκθεση θα αναφέρει ότι η κερδοφορία τους έχει πιεστεί αρκετά, ενώ θα εκτιμά ότι είναι ικανοποιητική η κεφαλαιακή επάρκειά τους μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους.

Ωστόσο, θα τις καλεί να διερευνήσουν όλες τις πιθανές εναλλακτικές που υπάρχουν για να τονώσουν τη ρευστότητά τους, με απώτερο στόχο τη σταδιακή απεξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κάτι που ζήτησε άλλωστε και η τρόικα.

Πάγια σύσταση της ΤτΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα είναι να προχωρήσουν σε κινήσεις συνεργασίας μεταξύ τους.

Η έκθεση προβλέπει ακόμα ότι φέτος η πιστωτική επέκταση θα είναι μηδενική ή και ελαφρώς αρνητική, ενώ για το 2010 σημειώνεται πως τα καθυστερούμενα δάνεια αυξήθηκαν περίπου κατά 10 δισ. ευρώ (από σχεδόν 18 δισ. ευρώ σε 28 δισ. περίπου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v