Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ: Παρουσίαση αποτελεσμάτων ΑΘΗΝΑ Χ 4

Οι καλύτερες αρχιτεκτονικές προτάσεις του διαγωνισμού ΑΘΗΝΑ Χ 4,, βραβεύτηκαν σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

ΥΠΕΚΑ: Παρουσίαση αποτελεσμάτων ΑΘΗΝΑ Χ 4
Οι καλύτερες αρχιτεκτονικές προτάσεις του διαγωνισμού ΑΘΗΝΑ Χ 4, οι οποίες αξιοποιούν το «σταυρό» που σχηματίζουν οι δρόμοι και αναδεικνύουν ένα μεγαλύτερο «Οικοδομικό Τετράγωνο» ως το βασικό κύτταρο της πόλης, βραβεύτηκαν σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ).

Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Οκτώβριο από την ΕΑΧΑ, με χορηγό την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες έως 40 ετών.

Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελούσε η ελεύθερη επιλογή τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής σε υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, που οφείλεται σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, υψηλή πυκνότητα, έλλειψη χώρων πράσινου κοινόχρηστων, ή κοινωφελών εγκαταστάσεων, παλαιό κτιριακό απόθεμα κ.λπ.).

Οι προτάσεις στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ελληνική πόλη, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρά οικοδομικά τετράγωνα με πυκνό δίκτυο δρόμων, στενά πεζοδρόμια και κατακερματισμένους χώρους πράσινου. Η ανάδειξη του μεγάλου Οικοδομικού Τετραγώνου θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου.

Στη διάρκεια του διαγωνισμού υποβλήθηκαν 120 προτάσεις, τις οποίες αξιολόγησε επταμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους αρχιτέκτονες: Ανδρέα Κούρκουλα – Πρόεδρο (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Γιάννη Πεπονή (Georgia Institute of Technology – Atlanta), Νίκο Κτενά (Αρχιτεκτονική Σχολή Medrisio – Ελβετία), Χαρίλαο Τζαννετάκη (Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της χορηγού ΕΤΕ), Γιώργο Τζιρτζιλάκη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Ρένα Σακελλαρίδου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Γιάννη Αίσωπο (Πανεπιστήμιο Πάτρας).

Στη σημερινή εκδήλωση απονεμήθηκαν πέντε ισότιμα έπαθλα και τέσσερις έπαινοι. Θα ακολουθήσει έκθεση με τις προτάσεις όλων των συμμετεχόντων αρχιτεκτόνων, με είσοδο ελεύθερη στο κοινό, καθώς και σχετική έκδοση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v