Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άκυρη σύμβαση λόγω απουσίας βιβλιαρίου υγείας

Εφοδιασμένοι υποχρεωτικά με βιβλιάριο υγείας προκειμένου να βεβαιώνεται ότι δεν πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα θα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι σε καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος.

Άκυρη σύμβαση λόγω απουσίας βιβλιαρίου υγείας
Εφοδιασμένοι υποχρεωτικά με βιβλιάριο υγείας προκειμένου να βεβαιώνεται ότι δεν πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα θα πρέπει να είναι σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου(1667/2010) οι εργαζόμενοι σε καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες κ.α..

Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου η σύμβαση εργασίας τους είναι άκυρη και θεωρείται ως μη γενόμενη καθώς αντιβαίνει σε κανόνες δημόσιας τάξης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση ο εφοδιασμός της συγκεκριμένης κατηγορίας
εργαζομένων κρίνεται απαραίτητος για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι «αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και αποτελούν ουσιώδη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός τους και το κύρος της συναπτόμενης συμβάσεως εργασίας, η οποία, όταν ελλείπουν τα στοιχεία αυτά, αποβαίνει άκυρη».
 
Το ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση με αφορμή περίπτωση πωλητή σε κατάστημα πώλησης τροφίμων στην Καβάλα. Ο πωλητής δεν ήταν εφοδιασμένος με βιβλιάριο υγείας και λόγω της έλλειψης αυτής «η σύμβαση εργασίας του ήταν άκυρη και λειτουργούσε ως απλή σχέση εργασίας».

Έτσι, το 2006 καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας του ως «απλή σχέση εργασίας» και έλαβε τη νόμιμη αποζημίωσή του, το ύψος της οποίας αμφισβήτησε στα δικαστήρια, όπως και αξίωσε την καταβολή ημερών αδείας που δεν έλαβε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v