Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Χρυσή" βγαίνει η Κύπρος

Πολύ μεγάλο ποσοστό των ενοποιημένων κερδών των ελληνικών τραπεζών το 2010 θα προέλθει από τις θυγατρικές που διαθέτουν στο Νησί της Αφροδίτης - Τι σχεδιάζουν για φέτος η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική.

Τράπεζες: Χρυσή βγαίνει η Κύπρος
 Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ενοποιημένων κερδών των ελληνικών τραπεζών το 2010 θα προέλθει από τις θυγατρικές που διαθέτουν στο Νησί της Αφροδίτης - Τι σχεδιάζουν για φέτος η Alpha Bank , η Eurobank και η Εθνική.

Καθαρά κέρδη 21,7 εκατ. ευρώ σημείωσε η Eurobank στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι η παρουσία της στο νησί διάγει μόλις το τέταρτο έτος της. Κάτι παραπάνω από 40 εκατ. ευρώ θα είναι η αντίστοιχη επίδοση της Alpha Bank Κύπρου, που πλέον κατέχει την τρίτη θέση σε μερίδιο αγοράς στην τοπική αγορά σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις. Κέρδη σημαντικά για το 2010 εκτιμάται ότι θα δημοσιεύσει και η Εθνική Τράπεζα Κύπρου.

Η ουσία είναι ότι από μια χώρα μόλις 700.000 κατοίκων οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν μέσα στο 2010 να αποκομίσουν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των συνολικών τους κερδών (σε επίπεδο ομίλου), καθώς αυτά αναμένεται να κυμανθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, για τον όμιλο Eurobank οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα σημειώσει επίδοση είτε ελαφρά αρνητική, είτε κοντά στο μηδέν και η όποια κερδοφορία εμφανίσει σε ενοποιημένο επίπεδο θα προέλθει ουσιαστικά από τις διεθνείς του δραστηριότητες. Σαφώς περιορισμένη κερδοφορία προβλέπουν οι αναλυτές και για τον όμιλο της Alpha Bank (0,04 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με τη FactSet, η οποία υπολογίζει τον μέσο όρο των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών).

Ενδεικτική για το θέμα είναι η θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank, κ. Νίκου Καραμούζη, ο οποίος αναφέρεται με έμφαση στις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι ελληνικές τράπεζες από το μακροοικονομικό πρόβλημα της χώρας, εστιάζοντας στις πολύ αυξημένες επισφάλειες, στην έκτακτη φορολογική εισφορά αλλά και στις υψηλές προμήθειες που πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο για το πρόγραμμα στήριξης.

Ο κ. Καραμούζης επίσης εκτίμησε ότι η πτώση των καταθέσεων στην Ελλάδα συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο και την υπολογίζει γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Αίτια αυτής είναι η αυξημένη φορολογία και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανακριβές αυτό που λέγεται ότι οι τράπεζες δανείζονται με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετά μπορούν να δανείζουν τα ποσά αυτά με πολύ υψηλότερα επιτόκια. Γιατί, αν συνεκτιμήσει κάποιος και τις προμήθειες που καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο για τις εγγυήσεις που το τελευταίο προσφέρει, τότε το συνολικό κόστος άντλησης αυτής της κατηγορίας κεφαλαίου υπερβαίνει το 2%. Και φυσικά οι τράπεζες επιβαρύνονται με 10% επιτόκιο για τα ποσά που έχουν λάβει μέσα από την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα βλέπουν με πολύ καλό μάτι τις κυπριακές θυγατρικές τους και σχεδιάζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η Alpha Bank Κύπρου, για παράδειγμα, σημειώνει εδώ και χρόνια συνεχή άνοδο μεριδίων σε καταθέσεις και χορηγήσεις, με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σαφώς καλύτερο από τον μέσο όρο της αγοράς. Για το 2011 καλείται να ισορροπήσει μεταξύ δύο αντίθετων κατευθύνσεων: πρώτον, της συγκρατημένης διάθεσης που φαίνεται να υπάρχει σε επίπεδο ομίλου (Αθήνα) και, δεύτερον, της ανάπτυξης που παρουσιάζουν οι εργασίες του Συγκροτήματος στην Κύπρο.

Η Eurobank Κύπρου προτίθεται να μετατρέψει το γραφείο αντιπροσωπείας που έχει στη Μόσχα σε θυγατρική τράπεζα, θα επιδιώξει να προσεγγίσει την πελατεία των απόδημων Κυπρίων στη Μεγάλη Βρετανία και επιπλέον θα προχωρήσει σε σταυροειδείς συνεργασίες μεταξύ της Κύπρου και των θυγατρικών του ομίλου Eurobank σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Εθνική Tράπεζα Κύπρου, με τη σειρά της, δρομολογεί τη δημιουργία γραφείου αντιπροσωπείας στη Ρωσία, ενώ παράλληλα υλοποιεί φιλόδοξο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης (μείωση δαπανών, αναδιάρθρωση καταστημάτων κ.λπ.) κι επίσης μελετά τρόπους ώστε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας να εκμεταλλευτεί τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v