Τι ζητάει τώρα η τρόικα

Εξασφαλισμένη υπό όρους η 4η δόση. Απειλή για πάγωμα κονδυλίων λόγω ελλιπών στοιχείων, πονοκέφαλος τα έσοδα. Ζητούν άνοιγμα αγοράς εργασίας εδώ και τώρα. Προσοχή στον πληθωρισμό. Τι θα γίνει με τα νέα μέτρα.

Τι ζητάει τώρα η τρόικα
Με πάγωμα κονδυλίων φαίνεται πως απειλεί η τρόικα την Ελλάδα εάν δεν συμμορφωθεί με την παροχή στοιχείων για τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (θέμα που έφερε στο φως το euro2day στις 27/1).

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως μετακυλίει τις ευθύνες στους οργανισμούς που δεν υπέβαλαν ισολογισμούς και συναινούν στην πίεση της τρόικας, καθώς οι ελεγκτές απαιτούν να ξεκαθαρίσει το ύψος της μαύρης τρύπας πριν από τον Μάρτιο.

Το ευρωπαϊκό σκέλος, δηλαδή η Κομισιόν και η ΕΚΤ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η όποια τρύπα βρεθεί πρέπει να καλυφθεί από μέτρα άμεσα. Αυτός είναι μάλιστα και ένας από τους όρους για να δώσει η ευρωζώνη το πράσινο φως στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου έως και 11 χρόνια.

Τη σκυτάλη των ελέγχων παίρνουν από σήμερα οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της τρόικας, που επί της ουσίας απλώς θα συναντηθούν με την ηγεσία του ΥΠΟΙΟ, ώστε να συνταχθεί το πόρισμα της εξέτασης.

Η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ φαίνεται εξασφαλισμένη, υπό αστερίσκους βεβαίως, οι οποίοι για ακόμα μία φορά θα κάνουν λόγο "για πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου".

Πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η έκθεση θα είναι σκληρή -με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης- και θα επικεντρώνεται στους τομείς που κολλάνε λόγω κοινωνικών αντιδράσεων.

Οι εντολές που θα αφήσουν οι ελεγκτές αφορούν στα εξής:

1. Επίσπευση της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων στην αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο η τρόικα θεωρεί ότι θα μειωθούν οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα, θα εφαρμοστούν η ευέλικτη εργασία και τα κυλιόμενα ωράρια και η κατάργηση του 8ωρου με ανταλλαγή ρεπό, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις.
 
1α. Στο πλαίσιο της αύξησης της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία, αναμένεται να ζητηθεί η εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων.

2. Επίσπευση της κατάργησης των κρατικών οργανισμών, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 140.000 θέσεις. Μάλιστα, λόγω του εκτροχιασμού των στόχων, παρά τα μέτρα, η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την τρόικα, αφήνει να διαρρεύσει ότι οι προσλήψεις στο Δημόσιο ενδέχεται να γίνονται κατά αναλογία 1:8, αντί 1:5 που είχε αποφασιστεί μέχρι τώρα.

3. Πλήρης εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, που θα παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο, μέχρι το καλοκαίρι.

4. Ανάλογα με το πόρισμα των αναλογικών μελετών ενδέχεται να μπει νέο μαχαίρι στις δαπάνες της ασφάλισης (εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις).
 
5. Νέες δραστικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες έως και το 2014.

6. Χάθηκε το στοίχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής το 2010. Η τρόικα έχει έντονες ανησυχίες για τον κρατικό μηχανισμό -δεν έχει αναδιαρθρωθεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και την είσπραξη εσόδων για το 2011-, πάνω στον οποίο βασίστηκε το σκέλος των εσόδων όταν συντάχθηκε η μνημονιακή σύμβαση. Οι έλεγχοι -αναμένεται να λέει το πόρισμα- πρέπει να εντατικοποιηθούν και τα πρόστιμα να εισπράττονται.

7. Επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να βρεθεί εναλλακτική οδός στα έσοδα, καθώς οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι η ύφεση το 2011 αναμένεται να κυμανθεί στο 3,5%, με την αγορά και την κατανάλωση να μην κινούνται λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

8. Εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος και ενιαίου μισθολογίου.
 
9. Ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, μέχρι το καλοκαίρι.

10. Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για αποφυγή της κερδοσκοπίας και της αύξησης των τιμών, ώστε να αποφευχθεί νέα άνοδος του πληθωρισμού.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρει ότι υπάρχει φόβος πως τα νέα μέτρα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ύφεση, ίσως φέρουν στασιμοπληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι "είναι ώρα οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν το καθήκον τους και να ανοίξουν τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά".

Όσο για τα μέτρα της τριετίας 2012 - 2014, αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν όταν διευκρινιστεί η μαύρη τρύπα στα έσοδα του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v