Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιανεμπόριο: Άμυνα στο "δύσκολο" 2011

Για ένα «κακό» πρώτο 6μηνο προετοιμάζονται οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, εκτιμώντας ότι η πορεία της πραγματικής οικονομίας δεν θα ευνοήσει τη δραστηριότητά τους. Οι εκτιμήσεις στελεχών τριών εισηγμένων.

Λιανεμπόριο: Άμυνα στο δύσκολο 2011
Για ένα «κακό» πρώτο εξάμηνο προετοιμάζονται οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, εκτιμώντας ότι η πορεία της πραγματικής οικονομίας δεν θα ευνοήσει τη δραστηριότητά τους.

Η παραδοχή αυτή οδηγεί τις περισσότερες εξ αυτών αφενός σε συντηρητικές -ακόμη και σε αρνητικές- προβλέψεις για την εξέλιξη των μεγεθών τους και αφετέρου στην ανάδειξη των αμυντικών εκείνων στοιχείων που θα τους δώσουν τη δυνατότητα σε βάθος χρόνου να επιστρέψουν σε θετική πορεία.

* Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου Fourlis, το δ΄ τρίμηνο του 2010 κινήθηκε στα επίπεδα του γ΄ τριμήνου της χρήσης, χωρίς αρνητικές εκπλήξεις αλλά και χωρίς εύνοια από την «παραδοσιακή» αύξηση της ζήτησης στο συγκεκριμένο διάστημα του χρόνου.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη του α΄ εξαμήνου του 2011 παραμένουν συντηρητικές, παρά την προσθήκη του νέου ΙΚΕΑ στα Γιάννενα και την ενίσχυση της Intersport με νέα καταστήματα. Η στρατηγική του ομίλου επικεντρώνεται στη διατήρηση των μεριδίων αγοράς και της επισκεψιμότητας (η οποία για τα ΙΚΕΑ χαρακτηρίζεται αμείωτη), μέσω της συγκράτησης των τιμών, της προσπάθειας απορρόφησης του ΦΠΑ, των επιπλέον νέων επενδύσεων αλλά και της σταδιακής στροφής του ομίλου στις ξένες αγορές, η οποία θα περιορίσει την έκθεση στην εσωτερική αγορά.

Οι εκτιμήσεις στελεχών του ομίλου συγκλίνουν στο γεγονός ότι, πέρα από τη βραχυπρόθεσμη τάση, τα επόμενα χρόνια θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα για την εγχώρια κατανάλωση, χωρίς να είναι ορατή η στιγμή της ουσιαστικής ανάκαμψης.

Παρ’ όλα αυτά, ο όμιλος, συνδυάζοντας αμυντικές τακτικές (συγκράτηση του κόστους, εκλογίκευση των επενδύσεων) με επιθετικές κινήσεις (νέες επενδύσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία αλλά και αναζήτηση νέων λιανικών concepts), προβλέπει ότι θα αντεπεξέλθει στην κρίση.

* Αρνητικές εκτιμήσεις για το σύνολο του 2011 έχει διατυπώσει και η διοίκηση της αλυσίδας ένδυσης Sprider, η οποία μετά το ζημιογόνο 2010 αναμένει ότι θα παρουσιάσει ζημίες και το 2011. Ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Σάκης Χατζηιωάννου, δήλωσε στο Reuters: «Το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι παρά πολύ δύσκολο και ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβρη και μετά θα υπάρχει σταθερότητα όσον αφορά στις επιχειρήσεις που το 2010 είχαν τεράστια πτώση».

Αν και ο πρωταρχικός στόχος της εταιρείας για φέτος είναι να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις, η Sprider θα επενδύσει 4 - 5 εκατ. ευρώ για να ανοίξει έως τρία νέα καταστήματα στην Ελλάδα, να ανακαινίσει κάποια παλιά και να αναβαθμίσει το επιχειρησιακό και πληροφοριακό της σύστημα. «Προσπαθούμε πάρα πολύ να μειώσουμε τα κόστη, αλλά παράλληλα το 2011 θα ακολουθήσουμε επιθετική εμπορική πολιτική προκειμένου να αυξήσουμε μερίδια σε μια πτωτική αγορά», σημείωσε ο κ. Χατζηιωάννου.

* Με πρόβλεψη για αύξηση τζίρου της τάξης του 2% και για καθαρή κερδοφορία στο επίπεδο των 60 εκατ. ευρώ κινείται ο όμιλος Jumbo, αν και σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, κ. Απόστολος Βακάκη, «η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις της αυτόματα».

Η Jumbo κινείται βασισμένη στην υπόθεση πως η σοβούσα κρίση είναι παροδική και άρα οι συνθήκες μεταβατικές. «Αν δούμε, ωστόσο, ότι η κρίση μετατρέπεται σε χρόνια κατάσταση, μοιραία θα κινηθούμε δραστικά, προχωρώντας σε διάφορα μέτρα όπως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας ή η συνένωση σημείων του δικτύου.

Προς το παρόν, κινούμαστε στη λογική των επεκτάσεων, επιδιώκοντας να προσαρτήσουμε τζίρο σε μια αγορά που φθίνει, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα την υψηλή ρευστότητά μας». Σημειώνεται ότι ο όμιλος ολοκλήρωσε το επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας έξι νέων καταστημάτων πριν κλείσει ημερολογιακά το 2010, με την προσθήκη ενός ακόμη σημείου στα Ιωάννινα.

Το δίκτυο του ομίλου αποτελείται σήμερα από 50 καταστήματα, εκ των οποίων τα 43 είναι στην Ελλάδα, τα 3 στην Κύπρο και τα 4 στη Βουλγαρία. Για την επόμενη οικονομική χρήση (Ιούλιος 2011 - Ιούνιος 2012) θα συνεχίσει τη διεύρυνση του δικτύου με τη δημιουργία έξι ακόμη νέων καταστημάτων, μειώνοντας ωστόσο την επενδυτική δαπάνη στα 40 - 45 εκατ. ευρώ.

Οι νέες επεκτάσεις αφορούν σε δύο νέα υπερκαταστήματα στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και τρία στη Βουλγαρία και συνάδουν με τη στρατηγική της Jumbo για στροφή των αναπτυξιακών στόχων στο εξωτερικό. Mάλιστα ο κ. Βακάκης επισημαίνει: «Με την υπάρχουσα ανάπτυξη στον ελλαδικό χώρο εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε το μερίδιο μας στο 40%, το οποίο αποτελεί και “οροφή” για τη συγκεκριμένη αγορά. Έτσι, οι δυνάμεις μας θα στραφούν πλέον στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Βουλγαρία όπου ήδη διαθέτουμε θέση. Σε μεσοπρόθεσμη βάση τοποθετούμε τη διείσδυση στη Ρουμανία, αγορά η οποία αναμένουμε να εξορθολογιστεί στο μέλλον».

«ΜΑΞΙΛΑΡΙ» Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας τους παραμένει προτεραιότητα για τους ισχυρούς του λιανεμπορίου, οι οποίοι εκτιμούν πως αυτή θα αποτελέσει «μαξιλάρι» έναντι της κρίσης, ιδίως σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όπου οι εταιρείες η μία μετά την άλλη αντιμετωπίζουν είτε πρόβλημα ρευστότητας είτε πιέσεις από τον υψηλό δανεισμό.

* Η Jumbo επιταχύνει επενδύσεις βασιζόμενη στο ισχυρό ταμείο της και στην υψηλή ρευστότητα, η οποία στο τέλος του 2010 ξεπερνούσε τις δανειακές της υποχρεώσεις.

* Ο όμιλος Fourlis εκτιμά ότι ο ισολογισμός του θα «ανακουφιστεί» από τα σημαντικά κεφάλαια κίνησης τα οποία απαιτούνταν να έχει για την προώθηση της Samsung, καθώς η συνεργασία έληξε στα τέλη του 2010. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, τα 40 εκατ. ευρώ περίπου από τον συνολικό δανεισμό του περυσινού έτους (που αφορούσαν σε κεφάλαια κίνησης για τη Samsung) θα απαλειφθούν από τις υποχρεώσεις του, επιτρέποντάς του να στραφεί σε πιο αποδοτικές επενδύσεις.

* Ο όμιλος Σαράντη κινείται επίσης με χαμηλό δανεισμό εδώ και μία διετία, περιορίζοντας πιθανές επεκτάσεις στη ΝΑ. Ευρώπη, που θα επιβάρυναν τον δανεισμό σε μια εποχή αμφίβολης ανταπόδοσης.

** Αναδημοσίευση από το 672ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 4 – 8 Φεβρουαρίου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v