Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στην απελευθέρωση ενέργειας

Παράταση χρόνου για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας φαίνεται ότι εξασφάλισαν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ.

Παράταση στην απελευθέρωση ενέργειας
Παράταση χρόνου για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας φαίνεται ότι εξασφάλισαν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ, μετά τον έλεγχο προόδου που έκανε κλιμάκιο της τρόικας τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα.

Οι επιθεωρητές ενημερώθηκαν από τα ανοιχτά μέτωπα της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, δείχνοντας μάλλον ικανοποιημένοι από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, αφήνοντας το περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές έως το τέλος του α΄ τριμήνου του έτους, χρονικό όριο που εξάλλου είναι ορόσημο για την εναρμόνιση με το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο των επαφών τέθηκε ασφαλώς και η αγορά ηλεκτρισμού, για την οποία η τρόικα παρέλαβε δύο αναλυτικά σχέδια σχετικά με το μέλλον του ΔΕΣΜΗΕ. Η πρώτη πρόταση -η οποία, ωστόσο, συναντά την έντονη αντίδραση των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, που ισχυρίζονται ότι δεν θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία του διαχειριστή- προβλέπει την πλήρη ενσωμάτωση του ΔΕΣΜΗΕ στη νέα θυγατρική της ΔΕΗ, αρμόδια για τη μεταφορά.

Το δεύτερο σχέδιο, το οποίο τέθηκε υπόψη των επιθεωρητών, εκπονήθηκε από τη ΡΑΕ και φαίνεται ότι γεφυρώνει την αντίθεση των ιδιωτών και ικανοποιεί το ΥΠΕΚΑ. Αυτό προβλέπει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ θα διατηρήσει τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρίας και θα αποτελέσει ανεξάρτητη θυγατρική της ΔΕΗ Μεταφοράς.

Η εταιρία αυτή θα ανήκει κατά 51% στη ΔΕΗ Μεταφοράς και κατά 49% στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι για την επίτευξη της συγκεκριμένης λύσης επιβάλλεται το κράτος να μεταβιβάσει το 2% του ΔΕΣΜΗΕ στη ΔΕΗ Μεταφοράς.

Για τη διασφάλιση δε της ανεξαρτησίας της εταιρίας αυτής, πέραν του διοικητικού συμβουλίου που θα ορίζεται από τον μέτοχο του 49%, δηλαδή το Δημόσιο, θα υπάρχει παράλληλα ισχυρό εποπτικό συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν και εκπρόσωποι της αγοράς. Η τρόικα αναμένεται να τοποθετηθεί επί των δύο σχεδίων εν ευθέτω χρόνω.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το θέμα της απελευθέρωσης της λιγνιτικής παραγωγής, για το οποίο βρίσκεται σε ισχύ η σχετική διαβούλευση της Ε.Ε. έως τις 11 Φεβρουαρίου, για την ανταλλαγή ενέργειας (swaps). Η ελληνική πρόταση, η οποία επιδέχεται διορθώσεις και αλλαγές (ήδη υπάρχουν επαφές με τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς για τη διαμόρφωση ενός αποδεκτού σχεδίου), αναμένεται και αυτή να κριθεί από την Ε.Ε., μετά το τέλος των σχετικών διαβουλεύσεων.

Πέραν των ζητημάτων που άπτονται του ηλεκτρισμού, η τρόικα ενημερώθηκε και για το νομοθέτημα που αφορά στην αναβάθμιση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το οποίο φαίνεται ότι έκρινε εναρμονισμένο με τις επιταγές του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, στη ΡΑΕ μεταβιβάζονται βασικές αρμοδιότητες ρύθμισης της αγοράς, όπως ο προσδιορισμός τόσο των ρυθμιζόμενων τμημάτων των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου όσο και των χρεώσεων χρήσης των δικτύων.

Επίσης, υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή στο νέο απελευθερωμένο περιβάλλον και σχετίζεται με τη διαφάνεια στον τρόπο τιμολόγησης, με τις διαδικασίες αλλαγής προμηθευτή κ.λπ.
 
Τέλος, όσον αφορά στη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου, δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα και αντιρρήσεις από την τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v