Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αρνητική πιστωτική επέκταση τον Δεκέμβριο

Σε αρνητικό έδαφος “γύρισε” ο ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο του 2010. Θετική η καθαρή ροή στις επιχειρήσεις την ίδια περίοδο.

ΤτΕ: Αρνητική πιστωτική επέκταση τον Δεκέμβριο
Σε αρνητικό έδαφος “γύρισε” ο ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε κατά 0,2% τον Δεκέμβριο του 2010 όταν τον Νοέμβριο του 2010 είχε αυξηθεί κατά 0,4%.

Η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2010 θετική καθαρή ροή 488 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε στο 1,0%. Η θετική ροή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αύξηση των δανείων προς τα «λοιπά χρηματοδοτικά ιδρύματα» κατά 365 εκατ. ευρώ ή 7,9%.

Από την άλλη πλευρά η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της γεωργίας αυξήθηκε κατά 1%, της βιομηχανίας κατά 1,1%, του τουρισμού κατά 2,9%, της ναυτιλίας κατά 4,1%, των κατασκευών κατά 1,9% και της ενέργειας κατά 21,6%. Αντιθέτως μείωση καταγράφηκε στον δανεισμό των βιομηχανιών κατά 2,9% και των μεταφορών κατά 2,7%.

Συνολικά ο δανεισμός των επιχειρήσεων πέρυσι τον Δεκέμβριο ανήλθε στα 123 δις. ευρώ, όταν των ιδιωτών έφτασε στα 117,8 δις. ευρώ. Τα δάνεια για στεγαστικές ανάγκες μειώθηκαν κατά 0,4%, για καταναλωτικές κατά 4,2%, ενώ τα υπόλοιπα δάνεια αυξήθηκαν κατά 3,9%. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων προς τους ιδιώτες ήταν αρνητικός τον Δεκέμβριο του 2010 και διαμορφώθηκε στο 1,4%.

* Ο σχετικός πίνακας που αφορά στην τραπεζική χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα -Δεκέμβριος 2010, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v