Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σαρώνει" υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες η τρόικα

Κομματάκι-κομματάκι συντάσσουν οι ελεγκτές της τρόικας την έκθεσή τους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας αυτές τις μέρες και το μεγαλύτερο αγκάθι φαίνεται πως είναι το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Σαρώνει υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες η τρόικα
Κομματάκι-κομματάκι συντάσσουν οι ελεγκτές της τρόικας την έκθεσή τους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας αυτές τις μέρες και το μεγαλύτερο αγκάθι φαίνεται πως είναι το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα σαρώνουν τα υπουργεία και τις νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου, έτσι ώστε να έχουν έτοιμη την έκθεσή τους μέχρι το σαββατοκύριακο, όπου θα έρθουν τα υψηλόβαθμα στελέχη για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Σήμερα, τα στελέχη της τρόικας θα εξετάσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συναντηθούν με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων τραπεζών (Εθνική, Αlpha, Eurobank, Πειραιώς), της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και των υπουργείων, που έχουν να προωθήσουν αλλαγές βάσει του μνημονίου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος και φυσικά το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, σχεδόν σε καθημερινή βάση βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εξετάζοντας διεξοδικά τα στοιχεία εκτέλεσης του περυσινού προϋπολογισμού.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της τρόικας έχει κεντρίσει η υπόθεση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Μάλιστα, ήρθαν σε επαφή και με τη διοίκηση της ΝΕΟΓΑΛ (ήταν η πρώτη που επιχείρησε να εφαρμόσει τον νόμο και τελικά δεν το έκανε) για να διαπιστώσουν εάν ο νόμος εφαρμόζεται στην πράξη ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση είναι βέβαιο ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη θα ζητήσουν περαιτέρω αλλαγές, που θα καθιστούν ευκολότερη τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ, η τρόικα θέλει επίσης να δει την πρόοδο που έχει γίνει στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν προσφάτως στις ΔΕΚΟ (ΕΡΤ, Κτηματολόγιο κ.λπ.). Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει πως θέτει σε έλεγχο τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών, για να μην προχωρήσει σε λουκέτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v