Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζίτες: SOS για φοροδιαφυγή

Η ανάταξη της χώρας θα κριθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μείωση των κρατικών δαπανών, τονίζουν οι τραπεζίτες, ενώ σημειώνουν ότι η ευνοϊκή ρύθμιση των ελληνικών χρεών είναι θετικό, αλλά όχι καθοριστικό στοιχείο.

Τραπεζίτες: SOS για φοροδιαφυγή
Την ώρα όπου η δημοσιότητα σχεδόν μονοπωλείται από το ευνοϊκό ενδεχόμενο ρυθμίσεων για τα ελληνικά χρέη, τραπεζίτες επισημαίνουν σε συζητήσεις τους ότι δύο παράγοντες θα καθορίσουν τελικά τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανατάξει την οικονομία της κι αυτοί δεν έχουν σχέση με την όποια ρύθμιση χρεών, αλλά με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μείωση των κρατικών δαπανών.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι οι διαπιστώσεις αυτές γίνονται λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, φανερώνοντας ανησυχία για την αποτελεσματικότητα που τελικά αυτό θα έχει.

Χωρίς περιστροφές, οι τραπεζίτες συνιστούν στην κυβέρνηση να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα κυρίως προς την κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και της δραστικής μείωσης των εξωφρενικών, όπως τις χαρακτηρίζουν, δαπανών του δημόσιου τομέα, με αιχμή τους δεκάδες αναποτελεσματικούς δημόσιους οργανισμούς.

"Δεν μπορεί ύστερα από δεκαεπτά μήνες διακυβέρνησης να μην έχουν κλείσει όλοι οι σπάταλοι και χωρίς λόγο ύπαρξης δημόσιοι οργανισμοί και ανούσιοι φορείς", επισημαίνουν με νόημα και θέτουν πλέον επιτακτικά στο τραπέζι το μέγα ζητούμενο της πάταξης της φοροδιαφυγής. "Εάν δεν λειτουργήσει σύντομα, έστω και με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, τότε η χώρα θα βρεθεί σε αδιέξοδο, ακόμα κι αν οι συνθήκες ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους βελτιωθούν", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η επόμενη μέρα...

Η ενίσχυση του ταμείου διάσωσης (EFSF) με επιπλέον κεφάλαια και η μετεξέλιξή του σε οργανισμό διαχείρισης δημοσίου χρέους για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης είναι η επόμενη μέρα για το ευρώ και αναμένεται να θωρακίσουν την πορεία της Ελλάδας.

"Υπάρχουν αρκετές ιδέες ως προς το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος. Από την επιμήκυνση ορισμένων δυσβάσταχτων ως προς το ύψος των τόκων και χρεολυσίων ετών, π.χ. 2014 - 2015, μέσω της επαναγοράς ομολόγων από το EFSF. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν θα σώσει την ελληνική οικονομία", τονίζουν και συμπληρώνουν: "Θα θωρακίσει τη χώρα, θα μας ανακουφίσει στο μέτωπο τους χρέους, όμως εμείς πρέπει να συνεχίσουμε, χωρίς υπεκφυγές, την εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου. Επίσης, μετά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, οι οποίες μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου θα έχουν οριστικοποιηθεί, η κυβέρνηση πρέπει να κατέβει με προτάσεις όσον αφορά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που οφείλουμε να υλοποιήσουμε".

Το τραπεζικό σύστημα

"Υπομονή έως τον Απρίλιο": με τη φράση αυτή κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης απαντά στο ερώτημα εάν θα υπάρξει κινητικότητα (όχι απαραίτητα deals, αλλά αναθέρμανση της αγοράς μέσω των χρηματοδοτήσεων) στον τραπεζικό κλάδο. "Εφόσον υπάρξει λύση σωτηρίας για το χρέος μέσω του EFSF, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να δανειστούν από τις αγορές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ζητούμενο, γιατί κάποια στιγμή και εκ των πραγμάτων πρέπει να σταματήσει και σε δεύτερο χρόνο να μειωθεί η δανειακή έκθεση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επενδύσεις

Το μοντέλο της ανάπτυξης μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης, που τα τελευταία χρόνια στηρίχτηκε στα δανεικά "έχει αποτύχει", τονίζει ο συνομιλητής μας και επισημαίνει: "Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κυρίως λόγω της λύσης στην ευρωζώνη και τη διευθέτηση του χρέους αυξάνονται οι πιθανότητες προσέλκυσης, με αργούς ρυθμούς, επενδύσεων. Είναι ο μόνος υγιής τρόπος να βγούμε από το τούνελ της ύφεσης". Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά η Ελλάδα πρέπει να έχει μακροχρόνιο σχέδιο και να πάψει να στηρίζεται σε ευκαιριακού τύπου αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v