Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΑΕΕ: Προτείνει φορολογικά κίνητρα για συντάξεις

Τη θεσμοθέτηση και στην Ελλάδα φορολογικών κινήτρων για αποταμιευτικούς - συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς μακράς διάρκειας ζητά από την κυβέρνηση η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

ΕΑΕΕ: Προτείνει φορολογικά κίνητρα για συντάξεις
Τη θεσμοθέτηση και στην Ελλάδα φορολογικών κινήτρων για αποταμιευτικούς - συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς μακράς διάρκειας καθώς και την εξομοίωση των ομαδικών συμβολαίων με τα επαγγελματικά ταμεία ζητά από την κυβέρνηση η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Σε ημερίδα, που διενεργήθηκε χθες, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ζωής Υγείας, Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών της Ένωσης, οι ασφαλιστικές παρουσίασαν για πρώτη φορά δημόσια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φορολογικών κινήτρων για τη δημιουργία συμπληρωματικής σύνταξης μέσω επικουρικών κεφαλαίων και ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Το σχέδιο, όπως το ανέπτυξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής της ΕΑΕΕ κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, προβλέπει τις εξής παρεμβάσεις στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα της ασφάλισης:

- Τη θεσμοθέτηση δυνατότητας διαχείρισης από ασφαλιστικές επαγγελματικών ταμείων και ίδρυσης Ανοικτών Ταμείων Επαγγελματικής Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης.
- Τη δημιουργία ατομικών αποταμιευτικών - συνταξιοδοτικών λογαριασμών τα ετήσια ασφάλιστρα των οποίων θα εκπίπτουν ως ένα ποσό από το εισόδημα με μακρά διάρκεια, καθώς ο ασφαλισμένος θα μπορεί να εισπράξει το ποσό που έχει συγκεντρωθεί αφού συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του.

Ειδικότερα, η Ένωση Ασφαλιστικών προτείνει στην κυβέρνηση να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση νομοθετική ρύθμιση με την οποία αφενός να εξομοιώνονται τα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν για τα ομαδικά συμβόλαια με αυτά των επαγγελματικών ταμείων και αφετέρου να τακτοποιείται με ρύθμιση και όχι με ερμηνευτική εγκύκλιο το φορολογικό καθεστώς των εισφορών στα επαγγελματικά ταμεία.

Αν συμβεί αυτό, το σύνολο των εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι στα ομαδικά συμβόλαια θα είναι αφορολόγητο και επομένως θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για αναγέννηση της επικουρικής σύνταξης.

«Αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία να συστήνονται εξαρχής επαγγελματικά ταμεία των 100 ατόμων όταν υπάρχουν χιλιάδες ομαδικά συμβόλαια», αναφέρει χαρακτηριστικά διευθύνων σύμβουλος ασφαλιστικής εταιρίας ο οποίος επισημαίνει ότι η εξομοίωση των φορολογικών κινήτρων θα δημιουργήσει κρίσιμη μάζα επιτρέποντας και υψηλότερες αποδόσεις.

Το βαρύ όπλο των προτάσεων της ΕΑΕΕ αφορά πάντως στη θέσπιση κινήτρων για αποταμιευτικούς - συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς. Η Ένωση ζητά να είναι αφορολόγητες οι εισφορές προς τους παραπάνω λογαριασμούς μέχρις ενός ποσού και να διαρκούν τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ο δε δικαιούχος δεν θα μπορεί να εισπράξει το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από την αποταμίευση και τις αποδόσεις πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ζωής του.

Πρόκειται για παραλλαγή των stakeholder pensions που ισχύουν στη Μ. Βρετανία. Λόγω της κρίσης, η Ένωση ζητά το αφορολόγητο να ξεκινήσει με μηνιαίο ποσό που να αντιστοιχεί στο 20% του μηνιαίου μισθού ανειδίκευτου εργάτη και σταδιακά μέσα σε ορίζοντα μερικών ετών να φτάσει στο 100%.

Ο παριστάμενος στη χθεσινή ημερίδα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνης, χαρακτήρισε θετικές τις προτάσεις της ΕΑΕΕ, αλλά εμμέσως πλην σαφώς έκρινε ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η περαιτέρω αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο κ. Κουτρουμάνης, πάντως, άφησε ανοιχτό το θέμα των βελτιώσεων του θεσμικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία, καθώς η μηδενική τους ανάπτυξη δείχνει ότι η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει τροποποιήσεις του νόμου 3029/2000.

Οι ασφαλιστικές, από την πλευρά τους, παροτρύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση του θεσμικού και εποπτικού πλαισίου εφόσον θεωρεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο δεν αποτελούν ικανές δικλίδες που να εγγυώνται τη φερεγγυότητα του συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v