Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: Πιθανότερη η επιμήκυνση χρέους

Πιθανότερη η επιμήκυνση του συνολικού χρέους παρά το "κούρεμα" ομολόγων, εκτιμά ο οικονομολόγος της Eurobank, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Χαρδούβελης: Πιθανότερη η επιμήκυνση χρέους
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας από τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές, αναφέρει το ΑΠΕ.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Χαρδούβελης είπε: "Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί είναι ότι η Ε.Ε. θα επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης για το υπόλοιπο χρέος". Πρόσθεσε πως "είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα για το ενδεχόμενο αυτό παρά για το 'κούρεμα' (σ.σ.: των ομολόγων)".

Το δημοσίευμα του Reuters σημειώνει επίσης ότι είναι πολύ πιθανότερο οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, να μειώσουν το επιτόκιό του και να επαναγοράσουν ελληνικό χρέος από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου να αποφύγουν το "κούρεμα" της αξίας των ομολόγων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "ακόμα και μία μικρή διαγραφή απαιτήσεων των ευάλωτων ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών -κυρίως των γερμανικών και των γαλλικών- θα τις έπληττε και θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα έκανε ζημιά στην κατάσταση της ευρωζώνης".

Οι Έλληνες κατέχουν σχεδόν το ένα τέταρτο του ελληνικού χρέους, λέει ο κ. Χαρδούβελης, ενώ τα υπόλοιπα τρία τέταρτα τα κατέχουν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Ε.Ε. συζητά προτάσεις για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της Ευρώπης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες στη γερμανική εφημερίδα "Tagesspiegel", ότι η χώρα του θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες ένα συνολικό πακέτο, με το οποίο θα ενισχύεται το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ώστε να είναι πράγματι διαθέσιμα τα 440 δισ. ευρώ που προβλέπονται ως κεφάλαιά του. Παράλληλα, θα προβλέπονται και μέτρα για την ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και βήματα για βελτίωση στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v