Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταγματικό μπλόκο στα ελλείμματα

Τι είναι ο δημοσιονομικός κανόνας που θέλει να επιβάλει η Γερμανία στην υπόλοιπη Ευρώπη και βάσει του οποίου το έλλειμμα δεν θα μπορεί να ξεπερνά σε ποσοτική αύξηση το 1% του ΑΕΠ.

Συνταγματικό μπλόκο στα ελλείμματα
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τον λεγόμενο δημοσιονομικό κανόνα που θέλει να επιβάλει η Γερμανία στην υπόλοιπη Ευρώπη και βάσει του οποίου το έλλειμμα δεν θα μπορεί να ξεπερνά σε ποσοτική αύξηση το 1% του ΑΕΠ.

Σε τέτοια περίπτωση -σύμφωνα με το Σύνταγμα της Γερμανίας- μπαίνουν αυτόματα οι μηχανισμοί μείωσής του.

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η εφαρμογή του fiscal rule ήταν από τις πρώτες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου με το που ανέλαβε την εξουσία. Βέβαια, να αποσαφηνίσουμε ότι ο κανόνας αφορά στην περίπτωση όπου το έλλειμμα βρίσκεται εντός του ορίου του 3% που προνοεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και τείνει να το ξεπεράσει. "Όταν το έλλειμμα αγγίζει διψήφιο αριθμό, έρχεται το μνημόνιο!", ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της κυβέρνησης.

Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι με την υπερψήφιση της αυστηροποίησης του Συμφώνου, που αναμένεται τον Μάρτιο, ο δημοσιονομικός κανόνας θα ισχύσει σε πολύ πιο αυστηρή μορφή!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v