Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακές τράπεζες vs οίκοι αξιολόγησης

Γιατί οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σταθερό και υποσχόμενο - Τα σχέδια για το "δύσκολο" 2011 - Η "επέλαση" της Alpha Bank και το "ξύπνημα" της Εθνικής με... άρωμα Ρωσίας.

Κυπριακές τράπεζες vs οίκοι αξιολόγησης
Γιατί οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σταθερό και υποσχόμενο - Τα σχέδια για το «δύσκολο» 2011 - Η «επέλαση» της Alpha Bank και το «ξύπνημα» της Εθνικής με... άρωμα Ρωσίας.


Τις δικές τους απόψεις παραθέτουν οι Κύπριοι τραπεζίτες απέναντι στην έκθεση της Moody’s, που ανέφερε ότι οι προοπτικές (outlook) για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές.

«Αναμφίβολα, υπάρχει επηρεασμός στην Κύπρο από τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, καθώς οι δύο οικονομίες λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα συμπαρασύρουν την Κύπρο». Αυτό δήλωσε στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας (και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου) κ. Μάκης Κεραυνός, συμπληρώνοντας:

«Είναι λάθος το να γίνεται ισοπεδωτικά μια αναφορά και να υποβαθμίζεται το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου επειδή υπάρχει έκθεση στα ελληνικά ομόλογα. Με την ίδια λογική θα έπρεπε αυτή η έκθεση να υποβαθμίσει και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Και αν κάποιοι μιλούν για το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, τότε θα έπρεπε τα ίδια να ισχύουν και για το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία, χώρες με τεράστιους τραπεζικούς τομείς σε σύγκριση με το μέγεθος των οικονομιών τους. Το κυπριακό σύστημα είναι ισχυρό».

Δεν είναι όμως μόνο ο κ. Κεραυνός ο οποίος υπερασπίζεται τη σταθερότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που μάλιστα δεν έχει ενταχθεί σε κανένα κρατικό πρόγραμμα στήριξης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκονται και οι δηλώσεις του κ. Κώστα Κόκκινου, διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Κύπρου: «Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι εξαιρετικά υγιές και σταθερό. Απλώς, πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο εξωτερικό και να λειτουργούμε με σύνεση». Όσο για τις πιθανές παρενέργειες από την Ελλάδα, ο κ. Κόκκινος ήταν καθησυχαστικός: «Οποιαδήποτε επίπτωση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη».

Υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης τράπεζας ήταν καυστικό με τις εκθέσεις των ξένων οίκων: «Αυτοί που έδιναν τόσο υψηλές αξιολογήσεις σε εταιρίες που πτώχευσαν, δεν έκαναν την αυτοκριτική τους, δεν μας είπαν τι έφταιξε και τι διόρθωσαν, αλλά συνέχισαν να βγάζουν εκθέσεις από την επόμενη κιόλας ημέρα»...

Προσεκτικά το 2011

Πάντως, οι Κύπριοι τραπεζίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι, παρά το θετικό ΑΕΠ της χώρας, η κρίση θα συνεχιστεί και μέσα στη φετινή χρονιά. Οι δύο μεγάλες τράπεζες (Κύπρου και Marfin-Λαϊκή) ολοκλήρωσαν ή «τρέχουν» αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Ελληνική έπειτα από εκδόσεις αξιογράφων ανέβασε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς της στο 15%, με τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο 82%.

Η Alpha Bank Κύπρου έκλεισε το 2010 με εντυπωσιακή κερδοφορία, η οποία θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των κερδών ολόκληρου του ομίλου. Κύκλοι της τοπικής αγοράς θεωρούν την Alpha το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα ελλαδικής τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, πλην όμως τη λογαριάζουν ως κυπριακή, καθώς έχει τα δικά της κεφάλαια, τη δική της ισχυρή ρευστότητα κ.λπ.

Πέραν όμως των θεμάτων της κεφαλαιακής επάρκειας, οι κυπριακές τράπεζες αναμένεται μέσα στο 2011 να δώσουν έμφαση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, προσπαθώντας να τιθασεύσουν την ανοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους και στο μέτωπο των εισπράξεων (collections) δανείων που η εξόφλησή τους καθυστερεί.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι χορηγήσεις θα σημειώσουν φέτος περιορισμένη αύξηση, θεωρώντας μεταξύ άλλων ενδιαφέροντες τομείς την «πράσινη ανάπτυξη», την παιδεία, την υγεία και άλλους, με τον ανταγωνισμό των τραπεζών να επικεντρώνεται στα «καλά δάνεια» όλων των κατηγοριών...

Με ενδιαφέρον, επίσης, τα στελέχη των κυπριακών τραπεζών παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εξωτερικό. Ήδη, η Κεντρική Tράπεζα Κυπρου εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η μεταφορά άνω του 10% των κυπριακών καταθέσεων στο εξωτερικό από ξένες τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Επίσης, εξετάζεται η κατάσταση της κτηματαγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σε περίπτωση όπου ξεκινήσει η ανάκαμψη των τιμών των εκεί ακινήτων, τότε θα μπορούν πιο εύκολα οι Βρετανοί να δανείζονται από δικές τους τράπεζες, προκειμένου να προβούν σε αγορές κατοικιών στη Μεγαλόνησο.


Η «αντεπίθεση» της Εθνικής

«Είμαστε πολύ μεγάλοι για να είμαστε πολύ μικροί». Αυτό φαίνεται να είναι το νέο σλόγκαν για την Εθνική Τράπεζα Κύπρου, η οποία, παρά την παρουσία της επί δεκαετίες στην Κύπρο, βλέπει το μερίδιο αγοράς να βρίσκεται καθηλωμένο στο φτωχό 1,5% και τα αποτελέσματά της να είναι πολλές χρονιές ζημιογόνα.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα φαίνεται να έχει αποφασίσει να δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα στην κυπριακή θυγατρική της και μάλιστα δεν δείχνει να είναι τυχαία η επιλογή του κ. Νικόλαου Μπέη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενός γνωστού στελέχους της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, που φέρεται να έχει «απευθείας πρόσβαση» στη διοίκηση της Αθήνας.

Η Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει ριζική αναδιάρθρωση στο δίκτυο των καταστημάτων της, με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας του δικτύου, τη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς αλλά και τη δραστική μείωση του κόστους.

Πέραν αυτών, η Εθνική Tράπεζα Κύπρου φέρεται να δρομολογεί την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας στη Ρωσία, με σκοπό να αποκτήσει και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας πρόσβαση στη ρωσική αγορά και στα κεφάλαιά της, ενώ επίσης μελετά και τρόπους προκειμένου η τράπεζα να αξιοποιήσει τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v