Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: "Κίνητρα" για εξαγορά χαρτοφυλακίου VDV

Την λύση της απαγόρευσης εξαγοράς συμβολαίων της VDV για ένα χρονικό διάστημα τριετίας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΤτΕ: Κίνητρα για εξαγορά χαρτοφυλακίου VDV
Την λύση της απαγόρευσης εξαγοράς συμβολαίων της VDV για ένα χρονικό διάστημα τριετίας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να δοθούν κίνητρα για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της ασφαλιστικής εταιρείας.

Η άδεια της «VDV LEBEN INΤERNATIONAL Α.Ε.Α.Ζ.» ανακλήθηκε οριστικά στις 5 Ιανουαρίου και η εταιρεία μπήκε σε εκκαθάριση με επόπτη τον κ. Γ. Χαλιώτη. Για το χαρτοφυλάκιο Ζωής έχει ενεργοποιηθεί το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής που αναλαμβάνει την προσπάθεια για τη μεταβίβαση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία, με στόχο τη συνέχισή τους.

Οι μελλοντικές υποχρεώσεις του χαρτοφυλακίου Ζωής της VDV υπολογίζεται ότι φθάνουν στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία με τα οποία αντικρύζονται θεωρούνται ότι είναι υποπολλαπλάσια.

Προκύπτει επομένως μια "μαύρη τρύπα" που, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αγοράς, μπορεί και να αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, όταν τα ετήσια ασφάλιστρά του χαρτοφυλακίου υπολογίζεται ότι κινούνται μεταξύ 6 με 8 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να δημιουργήσει προυποθέσεις να εκδηλωθεί από τις ασφαλιστικές ενδιαφέρον για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Ζωής της VDV η ΕΠΑΘ εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει απαγόρευση επί τριετία της δυνατότητας εξαγοράς συμβολαίων.

Αν η λύση προκριθεί τελικώς η εταιρεία που θα πάρει το χαρτοφυλάκιο έναντι μηδενικού λογικά αντιτίμου θα έχει «κλειδωμένα» ασφάλιστρα 18-24 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Ο προσανατολισμός της ΕΠΑΘ παρ΄ ότι κρίνεται θετικός από την αγορά εκτιμάται ότι δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της τρύπας καθώς τα ασφάλιστρα που θα εισπράξει η εταιρεία που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της VDV δεν αποτελούν επιδότηση αλλά κεφάλαια των ασφαλισμένων που θα πρέπει να επενδυθούν.

Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές θα πρέπει η απαγόρευση εξαγοράς των συμβολαίων να ισχύσει μέχρι τη λήξη τους προκειμένου να δημιουργηθούν προυποθέσεις για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από υγιή εταιρεία του κλάδου. Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος των συμβολαίων Ζωής της VDV είναι συνταξιοδοτικά με εγγυημένο επιτόκιο 5% και δικαιούχους Έλληνες που ζουν στην Γερμανία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την αρμόδια εποπτική αρχή της Γερμανίας BaFin, έχει ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v