Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος "ΟΑΕ" οι τράπεζες!

Σε... Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων μετατρέπονται οι τράπεζες. Τα "καυτά" μέτωπα του 2011 και οι "σκελετοί" της προηγούμενης 20ετίας. Ποια είναι τα καραμπινάτα χαρτοφυλάκια "προβληματικών", ανά τράπεζα.

Νέος ΟΑΕ οι τράπεζες!
Χρέη… Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων καλούνται να αναλάβουν οι τράπεζες, καθώς, υπό το βάρος και της κρίσης, ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κινδυνεύουν με κατάρρευση, αν δεν ρυθμιστούν δάνεια μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεκαπέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης, το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει το χειρότερο «κύμα» νέων «προβληματικών» επιχειρήσεων της τελευταίας 30ετίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εστιάζεται στους κλάδους τουρισμού, κατασκευών, ιχθυοκαλλιεργειών, μέσων ενημέρωσης και ακτοπλοΐας, ενώ σε ταμειακή ασφυξία βρίσκονται και εκατοντάδες μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

Μόνο μεταξύ των εισηγμένων επιχειρήσεων οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν χωρίς καθυστέρηση μερικά «καυτά» μέτωπα (Βωβός, Μηχανική, Alter, ΔΟΛ, Nutriart, Νηρεύς, Σελόντα, ΝΕΛ, ΑΝΕΚ), αναχρηματοδοτώντας ή ρυθμίζοντας δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση σε μη εισηγμένες, όπως οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Ήδη μέσα στο επόμενο δίμηνο οι τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τη μετοχοποίηση δανείων στη Μαΐλλης και στην Cardico, οι οποίες θα προστεθούν σε ένα… ικανοποιητικό χαρτοφυλάκιο «σκελετών» που κρύβουν εδώ και χρόνια στις «ντουλάπες» τους οι τράπεζες.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Altec, πρώην εισηγμένες όπως οι Πουλιάδης, Sea Farm Ionian, ΑΛΤΕ, κρατικές επιχειρήσεις όπως η Λάρκο, αλλά και εταιρίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους εδώ και χρόνια, όπως η Pirelli Hellas, η οποία πέρυσι βρισκόταν, ακόμη, σε στάδιο εκκαθάρισης!

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο αύξησης της Πειραιώς, η τράπεζα έχει βρεθεί λόγω ρυθμίσεων χρεών με συμμετοχές στις εξής εταιρίες: Hellenic Sea Ways (20%), Altec Integration A.E. (14,84%), Πουλιάδης (12,96%), Sea Farm Ionian A.E. (10,83%), Γ. Λαζαρίδης Μάρμαρα (10,29%), Αχάια Clauss 1861 (16%), Ν. Κιολεΐδης ΑΕΒΕ (15,77%), Ελληνική Εταιρία Χάλυβος (14,64%), ΠΥΡΡΙΧΟΣ Α.Ε. (18,53%), Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΒΑΡΝΙΚΟΣ Α.Ε. (12,5%), Πάρκο Υγείας Πεντέλης (26,56%), Α. Μουρούζης & ΣΙΑ ΑΕΒΕΥ (16,69%). 

Αντίστοιχα, η Εθνική Τράπεζα διατηρεί λόγω ρύθμισης δανείων συμμετοχές στις Λάρκο (36,43%), Ελληνικά Κλωστήρια Πέλλης (20,89%), ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ Α.Ε. (21,21%), ΠΥΡΡΙΧΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. Η Alpha Bank στις ΕΒΙΣΑΚ (27%) και ΕΛΠΕΤ Βαλκανική Α.Ε. (26,71%) και η Εμπορική στις ΕΒΙΣΑΚ (58,71%) και Λάρκο (18,75%), ενώ κατέχει και το 10% της Pirelli Hellas.

Συμμετοχή στην Altec έχει η EFG Eurobank, όπως και στις επιχειρήσεις του άλλοτε κραταιού ομίλου Πουλιάδη, ενώ συμμετέχει μαζί με τις άλλες μεγάλες τράπεζες στη ρύθμιση δανείων της Μαΐλλης.

Restructuring όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες

«Αν η χώρα περάσει επιτυχώς την κρίσιμη φετινή χρονιά και υπάρξει ικανοποιητική ευρωπαϊκή λύση στην κρίση χρέους, τότε από του χρόνου θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανασυγκρότηση επιχειρήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Μέχρι τότε, οι τράπεζες θα ρυθμίσουν με σκληρότερους όρους όσο περισσότερα δάνεια μπορούν, μεταθέτοντας τη λύση του προβλήματος για μερικά χρόνια, προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι εφόσον αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία θα υπάρξει και ενδιαφέρον για κάποιες από τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οξύ πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διερευνήσεις για τα πρώτα restructuring funds από εγχώριους και ξένους επενδυτικούς οργανισμούς που διαβλέπουν ευκαιρίες να αγοράσουν φθηνά ελληνικές επιχειρήσεις ποντάροντας στο recovery της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Εξαγωγικοί ή συναλλαγματοφόροι κλάδοι, όπως ο τουρισμός και οι ιχθυοκαλλιέργειες, βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο επενδυτικών κεφαλαίων που εξειδικεύονται σε deals διάσωσης, που περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ώστε να προχωρήσουν στη συγκέντρωση κεφαλαίων για αναδιάρθρωση ελληνικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v