Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Έρχεται νέο πακέτο εγγυήσεων

Επιπρόσθετες εγγυήσεις 5 δισ. ετοιμάζει η κυβέρνηση εντός Φεβρουαρίου. "Ασπίδα" 10 δισ. ευρώ στις επερχόμενες υποβαθμίσεις. Τα "παζάρια" με τους οίκους αξιολόγησης και πού… κάθεται η μπίλια.

Τράπεζες: Έρχεται νέο πακέτο εγγυήσεων
Σε σκληρό ροκ εξελίσσεται η σχέση της χώρας με τους ξένους οίκους αξιολόγησης, κυρίως με τη Fitch, τα στελέχη της οποίας άκουγαν χθες με προσοχή την ενημέρωση που τους έκαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας, σε μία προσπάθεια να τους πείσουν να μεταφέρουν χρονικά τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησής τους για την ελληνική οικονομία.

Το μόνο που φέρεται ότι κατάφερε η ελληνική πλευρά είναι στο επίσημο έγγραφο της Fitch να μη γίνει λόγος για "negative outlook"... Όσο για τη χρονική στιγμή δημοσιοποίησης, μάλλον τοποθετείται προς τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υποβάθμιση από τη Fitch θα περιοριστεί στις 2 βαθμίδες, δίνοντας μία ανάσα σε όσους περίμεναν ότι ο πέλεκυς θα ήταν 3 βαθμίδες.

Μπορεί η υποβάθμιση της Fitch να μην προκαλεί "πονοκέφαλο" στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς οι επιπτώσεις της στο κούρεμα των εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μηδαμινές αφού ισοσταθμίζονται από τα 20 δισ. ευρώ που άντλησαν μόλις πριν από λίγες ημέρες οι τράπεζες από το νέο πακέτο εγγυήσεων, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ.

Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν όταν σε έναν μήνα από σήμερα θα... μιλήσει προς τις αγορές ο πλέον ισχυρός -ως προς τον αντίκτυπο που προκαλεί- οίκος αξιολόγησης η Moody's.

5 δισ. εγγυήσεις "φέρνει" η Moody's

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν στο euro2day ότι "το τραπεζικό σύστημα δεν θα αντέξει υποβάθμιση της Moody's χωρίς να χρειαστούν επιπλέον εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο".

Στο σημείο αυτό επισημαίνουν πως ήδη από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ έχουν "ξεμείνει", μάλλον τεχνηέντως, 5 δισ. και η ελληνική κυβέρνηση θα ανοίξει ισόποση γραμμή, δηλαδή θα δώσει κι άλλα 5 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις, έτσι ώστε οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν την υποβάθμιση της Moody's.

Υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι για το σύνολο του 2011 το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον εγγυήσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις.

Το μόνο βέβαιο, προς το παρόν και σε συνάρτηση με το τι θα πράξει η απειλούμενη πλέον ευρωζώνη, είναι ότι εντός του Φεβρουαρίου το Δημόσιο θα δώσει άλλα 5 δισ. ευρώ νέες εγγυήσεις στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v