Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μικτές τάσεις στα επιτόκια το Νοέμβριο

Μικτές τάσεις ακολούθησαν το Νοέμβριο του 2010 τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων, αναφέρει στην έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος. 

ΤτΕ: Μικτές τάσεις στα επιτόκια το Νοέμβριο
Μικτές τάσεις ακολούθησαν το Νοέμβριο του 2010 τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων, αναφέρει στην έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα το Νοέμβριο του 2010 στο 0,49% και 0,35% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε οριακή πτώση 3 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,65%.

Όσον αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε, το Νοέμβριο του 2010, στο 14,41%.
 
Μικρότερη άνοδο, κατά 6 μονάδες βάσης, παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που διαμορφώθηκε σε 6,62%, ενώ το μέσο επιτόκιο των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 9,47%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,14% για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ, αλλά πτώση κατά 41 μονάδες βάσης, στο 4,91%, για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.
 
Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,67% και το αντίστοιχο των δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,95%.

Επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων σε ευρώ

Μικτές τάσεις ακολούθησαν το Νοέμβριο του 2010 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων με διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο το Νοέμβριο του 2010 στο 3,46%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο καταθέσεων από επιχειρήσεις παρουσίασε σημαντική πτώση κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,55%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,68%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρουσίασε άνοδο κατά 20 μονάδες βάσης στο 4,68% και των επαγγελματικών δανείων άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης στο 5,42%.

***Οι αναλυτικοί πίνακες με τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v