Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΤΕ: Νέο αναπτυξιακό μοντέλο και για τουρισμό

Η σημασία για το τουρισμό είναι η αλλαγή στάσης των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτόν τον τομέα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Αρωγός του τουρισμού με δάνεια άνω του 1,5 δισ. η EFG, δήλωσε ο Ν. Καραμούζης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΣΕΤΕ: Νέο αναπτυξιακό μοντέλο και για τουρισμό
«Βιώνουμε μια ιστορικά κρίσιμη συγκυρία. Μια συγκυρία που όσο δύσκολη και να είναι, πρέπει να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία ώστε αφού ξεπεράσουμε την κρίση, να επανατοποθετήσουμε την προοπτική της χώρας σε νέες βάσεις.

Ο δρόμος είναι εξαιρετικά δύσκολος αλλά απαιτούνται τολμηρά μέτρα, παρεμβάσεις και ανατροπές στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία, το κράτος, οι επιχειρήσεις, κλπ.»

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο CEO της Eurobank, Ν. Νανόπουλος, στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ όπου παρουσιάζεται η μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2020: Πρόταση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο».

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι είναι απαραίτητος και ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός στο κομμάτι του τουρισμού, τονίζοντας ότι κοινός στόχος είναι να περάσουμε και στον τουρισμό σε ένα διαφορετικό από το παρελθόν πρότυπο ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Ν. Καραμούζης τόνισε με έμφαση ότι «πιστεύουμε ότι το 2011 είναι η έναρξη ενός νέου ενάρετου κύκλου προκειμένου η χώρα θα βρεθεί σε λίγα χρόνια σε μια ισχυρή και ανταγωνιστική θέση».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο όμιλος είναι σταθερά αρωγός του ελληνικού τουρισμού με σημερινά υπόλοιπα χαρτοφυλακίων δανείων προς τις τουριστικές επιχειρήσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανειακών υποχρεώσεων ξενοδοχείων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ έχει διαθέσει 400 εκατ. ευρώ σε πιο ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης όπως προεξοφλήσεις απαιτήσεων από tour operators.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Μ. Αγγελόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η θεμελιώδους σημασία για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι η αλλαγή στάσης των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, ενώ εντόπισε μεγάλες αγκυλώσεις στις αρμοδιότητες των υπουργείων.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ το χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικό μέτρο, αλλά ήρθε όπως είπε, με καθυστέρηση δύο ετών.

Ενστάσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και για τον αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός, ενώ αναφορικά με το θέμα της επιδότησης εργασίας, για τον μήνα Οκτώβριο, ανέφερε ότι το σχετικό έγγραφο υπογράφηκε τον Δεκέμβριο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό, τονίζοντας ότι «Δεν έφταιξε ο γιαλός, εμείς αρμενίζαμε λάθος».

Από την πλευρά του τέλος ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλή και πολύ σημαντική για τους στόχους που έχουν τεθεί, τονίζοντας ότι αυτό που είναι καλό για τον τουρισμό είναι καλό για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο τουρισμός μπορεί να αποδειχθεί κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, πρέπει να είμαστε προσανατολισμένοι στον στόχο.

Όλοι ανεξαιρέτως επεσήμαναν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τον ελληνικό τουρισμό. Θέμα που πραγματεύεται και η σχετική μελέτη του ΣΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v