Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία τραπεζιτών για ανάκαμψη της οικονομίας

Αισιοδοξία εξέφρασαν οι τραπεζίτες για την ανάκαμψη της οικονομίας σε συνάντηση με Παπακωνσταντίνου - Χρυσοχοΐδη. Επί… τάπητος ρευστότητα, «κόκκινα δάνεια» και «πακέτο» εγγυήσεων.

Αισιοδοξία τραπεζιτών για ανάκαμψη της οικονομίας
Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, η πιστωτική επέκταση και τα "κόκκινα δάνεια", η αξιοποίηση των εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ, οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά ομολόγων, ο αναπτυξιακός νόμος κ.λπ. συζητήθηκαν στη μηνιαία τακτική συνάντηση που είχαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Απ’ την πλευρά της ένωσης εκφράστηκε αισιοδοξία ότι με την εφαρμογή των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση το τελευταίο οκτάμηνο, και κυρίως με την εφαρμογή του φορολογικού και αναπτυξιακού νόμου, η ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκεται πιο κοντά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τους τραπεζίτες ότι μετά τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη δανείου 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας.

Μέχρι το τέλος του μηνός θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, η "προίκα" του οποίου ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ από την πλευρά του κράτους, ενώ 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις τράπεζες.

Στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα προγράμματα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου ύψους 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο ποσό θα προκηρυχθεί και στο τέλος Μαρτίου (4 δισ. ευρώ οι συνολικές προκηρύξεις τον Μάρτιο).

Όσον αφορά στο "πακέτο" των εγγυήσεων, η κατανομή του προς στις τράπεζες έχει γίνει, ωστόσο η υλοποίησή του συνδέεται με την εφαρμογή του Συμφώνου Ρευστότητας (δέσμευση σε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους).

Για την επιστροφή των προνομιούχων μετοχών έγινε γνωστό ότι η Εθνική Τράπεζα έχει υποβάλει ήδη αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για την επιστροφή των χρημάτων και ακολουθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Αττικής.

Τα νέα stress tests των τραπεζών αναμένονται την άνοιξη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Βασίλης Ράπανος από την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Νίκος Νανόπουλος από τη Eurobank, ο κ. Σταύρος Λεκάκος από την Πειραιώς και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ κ. Χρήστος Γκόρτζος.

Πώς μοιράζονται τα 20 δισ. ευρώ


Οριστικοποιήθηκε για τις ελληνικές τράπεζες η κατανομή των εγγυήσεων ύψους 20 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο των συνολικά 25 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας δικαιούται εγγυήσεις ύψους 4,1 δισ. ευρώ, η Eurobank περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Βank και η Τράπεζα Πειραιώς δικαιούνται από 3 δισ. ευρώ έκαστη.

Στόχος των τραπεζών είναι η περαιτέρω θωράκιση της ρευστότητάς τους δεδομένου ότι έχουν υποστεί σημαντική μείωση στις καταθέσεις τους, καθώς έχουν "εγκαταλείψει" τη χώρα καταθέσεις 30 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση των καταθέσεων και σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" οι επιτελείς των τραπεζών χωρίζουν το 2010 σε δύο περιόδους:

Στο α΄ εξάμηνο, όταν σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων προς τράπεζες του εξωτερικού αλλά και προς θυρίδες, λόγω της μεγάλης ανησυχίας για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Στο β΄ εξάμηνο η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται στην ύφεση που ταλανίζει τη χώρα και στην επακόλουθη συρρίκνωση των εισοδημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v