Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ρυθμίσεις αλά καρτ για προβληματικές

Σε ποιες περιπτώσεις προωθούνται, άμεσα, μετοχοποιήσεις δανείων και πού ετοιμάζονται να βάλουν "κορσέ" στους επιχειρηματίες μέσω των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων και διορισμένων συμβούλων αναδιάρθρωσης.

Τράπεζες: Ρυθμίσεις αλά καρτ για προβληματικές
Λύσεις... αλά καρτ αρχίζουν να δρομολογούν για επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό οι τράπεζες, επιδιώκοντας αφενός να απενεργοποιήσουν την απειλή να… σκάσουν δυσβάστακτα -για τις ίδιες και την αγορά- κανόνια και αφετέρου να βάλουν "κορσέ" στις... κακές συνήθειες των επιχειρηματιών.

Άμεση προτεραιότητα είναι η μετοχοποίηση δανείων επιχειρήσεων με… ώριμα προβλήματα. Ήδη, έχουν υπάρξει συμφωνίες για τη Μαΐλλης και την Καρδασιλάρης, ενώ μέσα στους προσεχείς μήνες είναι πιθανόν να κινηθούν διαδικασίες για δύο ακόμη εισηγμένες εταιρίες.

Σε όλες τις μέχρι σήμερα περιπτώσεις οι τράπεζες μετοχοποιούν έως το 30% των δανείων, αποκτώντας τον έλεγχο της εισηγμένης, προχωρούν στην πρόσληψη επαγγελματικού management, ενώ οι συμφωνίες που υπογράφουν προβλέπουν και τη μελλοντική τους έξοδο εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από στρατηγικό επενδυτή.

Κλειδί γι' αυτό αποτελούν οι εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων. Έπειτα από καθορισμένη κλειστή περίοδο, το ΜΟΔ θα μπορεί να πουληθεί, είτε στον πρώην μεγαλομέτοχο της εταιρίας είτε σε τρίτο ενδιαφερόμενο. Το δε ύψος του εξασφαλίζει την απόκτηση ελέγχου της εταιρίας.

Η περίπτωση της Μαΐλλης είναι πιλότος. Οι τράπεζες αποφάσισαν να μετοχοποιήσουν περίπου το 30% των δανείων του ομίλου (74,9 εκατ. ευρώ), αποκτώντας το 77% του μετοχικού του κεφαλαίου και τον έλεγχο του management.

Ταυτόχρονα, θα εκδοθεί μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψουν οι πιστωτές του, θα έχει κλειστή περίοδο διετίας και υψηλό κουπόνι. Σε περίπτωση όπου υπάρξει πώληση asset του ομίλου, το ΜΟΔ θα εξοφλείται κατά προτεραιότητα.

Αντίστοιχη ρύθμιση προωθούν οι τράπεζες για την Καρδασιλάρης (κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους 12 εκατ. ευρώ και έκδοση ΜΟΔ κατ' ελάχιστον 20,9 εκατ. ευρώ).

"Κορσές" σε επιχειρηματίες μέσω ΜΟΔ και restructuring officers

Τα προβλήματα για τις τράπεζες μεγαλώνουν σε κλάδους όπου το τραπεζικό σύστημα δεν διαθέτει πείρα στην άσκηση του management και στην αγορά δεν υπάρχει πληθώρα επαγγελματιών στελεχών.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση. Όλος ο κλάδος βαρύνεται από υψηλό δανεισμό με ισχνά προς το παρόν κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Παρότι πρακτικά ανήκει στις τράπεζες, η μετοχοποίηση μέρους των δανείων φαντάζει… δύσκολη μια και λίγοι ξέρουν τη δουλειά.

Από την άλλη, οι τράπεζες φοβούνται μήπως βρεθούν προ… τελεσιγράφου από το private equity fund Linnaeus Capital, καθώς αν καταφέρει να ελέγξει μετά τη Δίας έστω και μία εκ των εταιριών Νηρεύς και Σελόντα, εκτιμάται ότι θα θέσει επαχθείς για το τραπεζικό σύστημα όρους ρύθμισης δανείων, που πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνουν και… haircut.

Για να αντιμετωπίσουν τέτοιες περιπτώσεις οι τράπεζες προωθούν την ενδιάμεση λύση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού, χωρίς άμεση μετοχοποίηση δανείων, αλλά με πρόβλεψη… ξαφνικού θανάτου.

Δηλαδή, θα αναχρηματοδοτούν μεν τα δάνεια των επιχειρήσεων, παρέχοντας μάλιστα χρονική επιμήκυνση, θα εκδίδουν όμως και ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο τέτοιου ύψους που να επιτρέπει σε περίπτωση μετατροπής την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας.

Το ΜΟΔ θα έχει σκληρούς όρους (covenants). Όσο θα εξυπηρετείται κανονικά ο επιχειρηματίας θα έχει την επιχείρησή του. Σε αντίθετη περίπτωση οι ομολογίες θα μετατρέπονται και οι τράπεζες θα καθίστανται τα αφεντικά.

Ταυτόχρονα, θα προβλέπονται καθορισμένες ενέργειες λειτουργικής αναδιάρθρωσης, η εκτέλεση των οποίων θα επιβλέπεται από διορισμένους από τις τράπεζες restructuring officers.

Η παραπάνω λύση εξετάζεται από τις τράπεζες για σειρά επιχειρήσεων σε κλάδους με μεγάλη συγκέντρωση δανείων όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες και ο τουρισμός.

"Πρόκειται για την… τελευταία ευκαιρία για κάποιους επιχειρηματίες. Ή θα 'μαζέψουν' τα μαγαζιά τους βάζοντας μαχαίρι στα λειτουργικά αλλά και στα… διοικητικά κόστη ή απλώς θα τα χάσουν", τονίζει επικεφαλής τμήματος χορηγήσεων μεγάλης ξένης τράπεζας.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v