Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετατάξεις ΟΣΕ: Από το τρένο στο… νοσοκομείο

Σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου πρόκειται να σταματήσει σύντομα το τρένο του ΟΣΕ προκειμένου να αποβιβάσει το προσωπικό του οργανισμού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Μετατάξεις ΟΣΕ: Από το τρένο στο… νοσοκομείο
Σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου πρόκειται να σταματήσει σύντομα το τρένο του ΟΣΕ προκειμένου να αποβιβάσει το προσωπικό του οργανισμού που με βάση το σχέδιο εξυγίανσής του κρίνεται πλεονάζον και θα πρέπει να αλλάξει φορέα εργασίας.

Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 10.700 κενές θέσεις σε διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών και δήλωσαν την ανάγκη τους για προσωπικό.

Κατά κύριο λόγο οι προσφερόμενες κενές θέσεις βρίσκονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιδρύματα πρόνοιας, ασφαλιστικά ταμεία, στα δικαστήρια, στο ελεγκτικό συνέδριο, στις διευθύνσεις αλλοδαπών των περιφερειών, στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, ενώ υπάρχουν και αιτήματα για θέσεις φυλάκων αρχαιοτήτων σε υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Να σημειωθεί ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται θέσεις που είχαν σταλεί από τα υπουργεία για κεντρικές υπηρεσίες, θέσεις σε ανεξάρτητες αρχές, θέσεις στην ΥΠΑ κ.λπ.

ΠΟΣ: Να μην υποβάλουν αιτήσεις μετάταξης

Συνολικά 2.351 άτομα από το υφιστάμενο προσωπικό του ομίλου ΟΣΕ
, δηλαδή 751 εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 1.600 στον ΟΣΕ, θα αποχωρήσουν από τον όμιλο καθώς δεν προβλέπεται θέση γι' αυτούς στον νέο, μικρότερο ΟΣΕ, που θα έχει δραστηριότητες πολύ λιγότερες σε σχέση με σήμερα.

Εξ αυτών περίπου 1.000 άτομα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα συνταξιοδοτηθούν, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να μεταταχθούν σε μία από τις κενές θέσεις που δηλώθηκαν από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) καλείται το προς μετάταξη προσωπικό του ΟΣΕ να μην υποβάλει αιτήσεις μετάταξης, αφού εκτιμάται ότι η υποβολή της αίτησης θα ισοδυναμεί με παραίτηση από τον οργανισμό και απώλεια των κεκτημένων δικαιωμάτων τους.

Ολοκλήρωση διαδικασιών έως τις 20 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη εκπονηθεί, η διαδικασία των μετατάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου του 2011, ενώ οι μεταταγέντες θα πάνε σε φορέα ή υπηρεσία, σε νομό επιλογής του υπαλλήλου, εφόσον υπάρχει κενή θέση ή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη σε φορέα αυτού του νομού.

Οι αποδοχές του προσωπικού που θα λάβει μετάταξη θα είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν στη νέα υπηρεσία όπου θα τοποθετηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι χάνονται τα όποια επιδόματα έπαιρνε στον ΟΣΕ.

Αν δεν υπάρχουν θέσεις που να είναι της επιλογής του υπαλλήλου στον οικείο νομό, τότε η μετάταξη θα γίνει σε γειτονικό νομό ή σε άλλη προτιμώμενη περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση δίνεται στους υπαλλήλους επαρκές χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους για μετάταξη και, αφού βγει η απόφαση για τη μετάταξή τους, έχουν την υποχρέωση να εμφανιστούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (15 ημέρες) στη νέα τους θέση.

Σε περίπτωση όπου αυτό δεν συμβεί, τότε αυτοδίκαια θα θεωρείται ότι ο υπάλληλος παραιτήθηκε.
Σύμφωνα με τον νόμο για την εξυγίανση του ΟΣΕ, σε περίπτωση όπου περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι διεκδικούν την ίδια θέση, προτιμώνται οι εξής (κατά σειρά προτεραιότητας):

- Όσοι προσδιόρισαν οι ίδιοι, εθελοντικώς και εγγράφως, τον νομό και τρεις θέσεις προτίμησής τους.
- Τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Οι άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι γονείς που έχουν επιμέλεια τέκνων (κατά αριθμό τέκνων).
- Οι έγγαμοι γονείς (κατά αριθμό τέκνων).
- Αυτοί των οποίων ο/η σύζυγος συνυπηρετεί στον ίδιο νομό.
- Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
- Οι έχοντες τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία.
- Οι έχοντες τον υψηλότερο βαθμό ή χαρακτηρισμό (άριστα, λίαν καλώς κ.λπ.) στον τίτλο σπουδών της εκπαιδευτικής τους βαθμίδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v