Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 7,2% η συνολική πιστωτική επέκταση Οκτωβρίου

Στο 1% περιορίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Στο 7,2% διευρύνθηκε η συνολική πιστωτική επέκταση της Ελλάδας τον Οκτώβριο.

Στο 7,2% η συνολική πιστωτική επέκταση Οκτωβρίου
Στο 1% περιορίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων μηνών.

Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από τις εμπορικές τράπεζες γίνεται πλέον με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι συνολικές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες έφτασαν στο τέλος Οκτωβρίου τα 260,9 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις να οφείλουν περίπου 127 δισ. ευρώ, τους ελεύθερους επαγγελματίες 16,2 δισ. και τα νοικοκυριά 117,9 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των καταθέσεων συνεχίζονται οι «διαρροές», με αποτέλεσμα σε ένα δεκάμηνο να έχουν κάνει φτερά περίπου 22 δισ. ευρώ, τα οποία είτε κάλυψαν ανάγκες των νοικοκυριών και επιχειρήσεων είτε… φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.

Στο τέλος Οκτωβρίου οι καταθέσεις περιορίστηκαν στα 211,3 δισ. ευρώ από 232,6 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Μεγαλύτερος όγκος των αποταμιεύσεων (121 δισ. ευρώ) είναι τοποθετημένος σε προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ 67,8 δισ. ευρώ είναι στο ταμιευτήριο.

Εν τω μεταξύ, στο 7,2% επιταχύνθηκε η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι 6,8% τον Σεπτέμβριο και 5,7% τον Αύγουστο, ενώ η χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης επιταχύνθηκε στο 37,4% από 34,1% τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v