Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιανεμπόριο: Επενδύσεις λίγες και... έξω

Περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα, η οποία αφορά στις αγορές εξωτερικού, αναμένεται να επιδείξει το 2011 το λιανεμπόριο. Η εγχώρια αγορά είναι κορεσμένη, ενώ η επέκταση εντός των συνόρων κρίνεται μάλλον ασύμφορη.

Λιανεμπόριο: Επενδύσεις λίγες και... έξω
Περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στις αγορές του εξωτερικού, αναμένεται να επιδείξει το 2011 το εγχώριο λιανεμπόριο. Η εγχώρια αγορά -εκτός από τη βαθιά ύφεση- είναι πλέον κορεσμένη, ενώ η οποιαδήποτε επέκταση εντός των συνόρων κρίνεται μάλλον ασύμφορη τώρα, εκτός κι αν υπάρχει περιθώριο απόκτησης μεριδίου αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον στις αγορές των Βαλκανίων και της ΝΑ. Ευρώπης παραμένει εξίσου ρευστό, αν και περισσότερο ελπιδοφόρο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των εταιρειών.

Οι παραπάνω παράμετροι μοιραία συρρικνώνουν ή οδηγούν σε συντηρητικότερο σχεδιασμό τα επενδυτικά προγράμματα, ακόμη και εκείνων των επιχειρήσεων που διαθέτουν μικρή έκθεση σε δανεισμό ή διαθέσιμους πόρους.

* Ο όμιλος Jumbo, έχοντας ολοκληρώσει το επενδυτικό του πρόγραμμα, ύψους 62 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία έξι νέων καταστημάτων πριν κλείσει το 2010, προγραμματίζει ήδη νέες επενδύσεις για την τρέχουσα χρήση, που κατά κύριο λόγο στρέφονται στο εξωτερικό. Το δίκτυο του ομίλου αποτελείται σήμερα από 50 σημεία πώλησης, εκ των οποίων τα 43 βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 3 στην Κύπρο και τα 4 στη Βουλγαρία.

Για την επόμενη οικονομική χρήση, Ιούλιος 2011 - Ιούνιος 2012, θα συνεχίσει τη διεύρυνση του δικτύου με τη δημιουργία έξι ακόμη νέων καταστημάτων, μειώνοντας ωστόσο την επενδυτική δαπάνη στα 40 - 45 εκατ. ευρώ.

Οι νέες επεκτάσεις αφορούν σε δύο νέα υπερκαταστήματα στην Ελλάδα, σε ένα στην Κύπρο και σε τρία στη Βουλγαρία, και συνάδουν με τη στρατηγική της επιχείρησης για στροφή των αναπτυξιακών της στόχων στο εξωτερικό. «Με την υπάρχουσα ανάπτυξη στον ελλαδικό χώρο, εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε το μερίδιό μας στο 40%, το οποίο αποτελεί και... οροφή για την ελληνική αγορά.

Έτσι, οι δυνάμεις μας θα στραφούν πλέον στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Βουλγαρία, όπου ήδη διαθέτουμε θέση. Σε μεσοπρόθεσμη βάση τοποθετούμε τη διείσδυση στη Ρουμανία, αγορά η οποία αναμένουμε πως θα εξορθολογιστεί στο μέλλον». Αυτά σημειώνει η διοίκηση του ομίλου, ο οποίος ήδη κατέχει οικόπεδα στη Ρουμανία προς μελλοντική χρήση.

* O όμιλος Fourlis, εφόσον ολοκληρώσει τα εγκαίνια του ΙΚΕΑ Ιωαννίνων (αύριο Σάββατο 18 Δεκεμβρίου), θα «τρέχει» αποκλειστικά το ΙΚΕΑ Σόφιας με στόχο τον εγκαινιασμό του στο β΄ μισό του 2011, όπως και τη δημιουργία νέων σημείων πώλησης Intersport.

Με την προσθήκη των καταστημάτων της Σόφιας και των Ιωαννίνων και με τις σταθερές προσπάθειες για μείωση του κόστους πιστεύεται ότι θα ξεπεράσει την οικονομική στενωπό με συγκρατημένους αλλά ικανοποιητικούς ρυθμούς εξέλιξης των μεγεθών του.

Έτσι, αν και διατηρεί σχέδια για δημιουργία νέων ΙΚΕΑ και Intersport, θέτει πιο ρεαλιστικούς στόχους δεδομένης της συγκυρίας και εκτιμά πως η προσθήκη 10 ΙΚΕΑ μοιάζει σήμερα πιο πιθανή σε μακροπρόθεσμη βάση από την αρχική επιλογή για 12 σημεία.

O όμιλος συνεχίζει να αναζητά ακίνητα στην Κρήτη, στη Βάρνα και στην Αθήνα και αφήνει για καλύτερες μέρες την πιθανότητα για σημεία ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία και στην ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Επίσης, επενδύει στη Ρουμανία για την Intersport, δεδομένου ότι στην εν λόγω αγορά δέχεται ήδη τον ανταγωνισμό δύο ομοειδών ξένων αλυσίδων. Παρ’ όλα αυτά, όλες οι κινήσεις και για τις δύο δραστηριότητες γίνονται με επιφύλαξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2011 οι επενδύσεις του ομίλου δεν θα ξεπεράσουν εκείνες του 2010 (περίπου 25 εκατ. ευρώ), ενώ ο δανεισμός του, ο οποίος επιβαρύνθηκε φέτος από τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης του τομέα χονδρικής ηλεκτρικών, θα υποχωρήσει περαιτέρω χάρη στην απεμπλοκή από τη δραστηριότητα της Samsung.

* Λελογισμένες επεκτάσεις, που αφορούν στη δημιουργία νέων σημείων ή στη μετεγκατάσταση καταστημάτων της Folli Follie, κυρίως στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, περιλαμβάνουν τα επενδυτικά σχέδια του υπό συγχώνευση ομίλου, τα οποία θα οριστικοποιηθούν στις αρχές του 2011.

Η κρίση στην εγχώρια αγορά έχει ανακόψει τα σχέδια της θυγατρικής Elmec Sport για δημιουργία πολυκαταστήματος στο ακίνητο του πρώην ΜΙΝΙΟΝ όπως και αντίστοιχου πολυχώρου στη Ρουμανία, όπου η εταιρεία διαθέτει ακίνητο. Επενδύσεις αναβάθμισης χωρίς προγραμματισμένες επεκτάσεις βλέπει για το 2011 και η ΚΑΕ.

* Εκμετάλλευση των ευκαιριών για τη μεταφορά καταστημάτων του δικτύου της στο εξωτερικό και στην Ελλάδα περιλαμβάνει στα σχέδιά της η αλυσίδα Sprider, η οποία περιορίζει επίσης τους επενδυτικούς της στόχους τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, έως ότου καταγράψει σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης στη ζήτηση.

** Αναδημοσίευση από το 665ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 17 – 21 Δεκεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v