Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρόζο: Συστημική η κρίση των κρατών

Εκ φύσεως συστημική είναι πλέον η κρίση στα ευρωπαϊκά κράτη, λέει ο Ζ. Μπαρόζο. "Αγέλη" χαρακτηρίζει τις αγορές. Έκκληση για λήψη μέτρων. Αύξηση κονδυλίων για Ε.Ε. εάν η κατάσταση χειροτερέψει υπόσχεται ο Στρος Καν.

Μπαρόζο: Συστημική η κρίση των κρατών
Εκ φύσεως συστημική είναι πλέον η κρίση στα ευρωπαϊκά κράτη, λέει ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ χαρακτηρίζει "αγέλη" τις αγορές.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που άρχισε η συνεδρίαση των αρχηγών κρατών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν επέλεξε να προβεί σε δηλώσεις καλώντας τους "να πάρουν αποτελεσματικές λύσεις για την ευρωπαική οικονομία", εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι υπάρχει η προοπτική αλυσιδωτών αρνητικών εξελίξεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της κρίσης.

Ο κ. Στρος Καν δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αυξήσει τα κονδύλια χρηματοδότησης προς την ΕΕ, σε περίπτωση που και άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ζητήσουν βοήθεια. Κάλεσε επίσης τους 27 να αυξήσουν τα κονδύλια του EFSF, του ταμείου στήριξης δηλαδή, ώστε να είναι έτοιμο να εντάξει και άλλες χώρες στο μηχανισμό.

Η απόφαση του κ. Στρος Καν να προβεί σε δηλώσεις την ώρα που συνεδρίαζαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, θεωρήθηκε από τους αναλυτές περισσότερο ως κίνηση επικοινωνιακής τακτικής λόγω των βλέψεων του για την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας, παρά ως παρέμβαση από πλευράς του Ταμείου.

Ο Γάλλος επικεφαλής κάλεσε την Ευρώπη να έχει «μεγαλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό» για να αντεπεξέλθει.

Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλες, διέρρευσαν -για πρώτη φορά- σημεία της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σύμφωνα με τα οποία, οι αγορές χαρακτηρίζονται ως «αγέλη» και ότι δεν εκτίμησαν σωστά το ρίσκο των κινδύνων στην ευρωζώνη από την κρίση.

Αναμένεται να κάνει έκκληση στους 27 να λάβουν μέτρα επι του συνόλου αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ανάλογα με την δημοσιονομική κατάσταση της κάθε χώρας.

«Η σημερινή κρίση χρέους κρατών έχει γίνει τώρα εκ φύσεως συστημική και κατευθύνεται όχι μόνο από τα δημοσιονομικά θεμελιώδη, αλλά και από την λανθασμένη αξιολόγηση του ρίσκου από τους επενδυτές και την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των αγορών ως αγέλη», αναφέρει η ομιλία.

Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν οι αγορές, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια

Οι αναλυτές θεωρούν ότι με αυτή την κίνηση, η ΕΚΤ στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι θα αυξήσει τα κονδύλια για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Η Σύνοδος Κορυφής συνεδριάζει στην σκιά των απειλών του οίκου αξιολόγησης Moodys, ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την Ισπανία και την Ελλάδα. Εκθεση αξιολόγησης για την χώρα μας αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες και ο οίκος Fitch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v