Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενστάσεις για την ηλεκτρονική κάρτα του ΥΠΟΙΚ

Την παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, κατά πληροφορίες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ενστάσεις για την ηλεκτρονική κάρτα του ΥΠΟΙΚ
Την παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει, κατά πληροφορίες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση, "παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων, καθώς θα γίνεται ταυτοποίηση των αγορών με τους φορολογουμένους και θα δημιουργείται το φορολογικό προφίλ τους".

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, θα γίνονται γνωστές και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους αφού θα καταγράφεται, παραδείγματος χάριν, πως από συγκεκριμένο κατάστημα που πουλά θρησκευτικά είδη μιας θρησκείας έγιναν αγορές.

Πέραν των ουσιαστικών θεμάτων, όμως, η Αρχή διαπιστώνει και τυπικά προβλήματα, καθώς κρίνει ότι "η πρόβλεψη και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών έπρεπε να γίνουν με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση".

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση της Αρχής, τα βασικά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας των στοιχείων θα έπρεπε να ορίζονται με νόμο και εν συνεχεία να υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την Αρχή για την προάσπιση των προσωπικών δεδομένων, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός του ΦΠΑ από την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών και τα στοιχεία από την κάρτα αγορών να γνωστοποιούνται ετησίως μαζί με την υποβολή φορολογικής δήλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v