ΧΑ: Ποιοι ευνοούνται από τα νέα μέτρα

Ποιες εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρίες ευνοούνται από τα προωθούμενα κυβερνητικά νομοσχέδια και γιατί το ταμπλό της Σοφοκλέους δεν πριμοδότησε ανάλογα τις μετοχές τους…

ΧΑ: Ποιοι ευνοούνται από τα νέα μέτρα
Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις μπορεί να φέρνουν κάμποσα δεινά για τους περισσότερους πολίτες αυτής της χώρας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι κάποιους -λιγότερο ή περισσότερο- τους ευνοούν. Ποιοι θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στη λίστα των ωφελημένων;

Πρώτα
απ’ όλα, οι κλωστοϋφαντουργίες αλλά και πολλές εισηγμένες εταιρίες του Χ.Α. (ιδίως εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα), οι οποίες αναμένεται να κάνουν χρήση του νέου νόμου για τα εργασιακά κι έτσι θα καταφέρουν πιθανότατα να περιορίσουν σημαντικά το κόστος τους.

Δεύτερον, είναι πιθανόν να έχουμε σημαντικές μειώσεις μισθών και στις ΔΕΚΟ που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στην ΕΥΑΘ, στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ (πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησής του αντιστοιχεί σε μετρητά, όταν ο δανεισμός του είναι μηδενικός).

Στις εισηγμένες αυτές, λοιπόν, το 2011 θα δούμε να μειώνεται όχι μόνο ο αριθμός των εργαζομένων τους (λόγω συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώνονται) αλλά και το ύψος του μισθού ανά εργαζόμενο.

Μάλιστα, λόγω μιας τέτοιας πιθανής μείωσης, θα γίνει και πιο ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές το σενάριο της μετοχοποίησης (θα είναι πρόθυμοι να καταβάλουν υψηλότερα ποσά προς όφελος του δημόσιου ταμείου) χάρη στον θετικό επηρεασμό από τις οικονομικές επιδόσεις.

Τρίτον, η θεσμοθέτηση τελικά κινήτρων για την απόσυρση αυτοκινήτων φαίνεται ότι θα ευνοήσει τις πωλήσεις τους μέσα στο 2011 (κατά πολύ υποστηρίζουν ορισμένοι παράγοντες του κλάδου, όμως κάποιοι άλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι).

Επειδή το νέο περί πιθανής θέσπισης φορολογικών κινήτρων για τις αγορές νέων οχημάτων είχε ανακοινωθεί ουσιαστικά εδώ και τρεις - τέσσερις μήνες, εκτιμάται ότι πάρα πολλοί που είχαν πρόθεση να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο μέσα στο 2010 το ανέβαλαν για κάποιους μήνες για να ενταχθούν και αυτοί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Άρα, για έναν ακόμη λόγο οι πωλήσεις τους πρώτους μήνες του 2011 αναμένονται κάπως ανεβασμένες. Μεταξύ των ωφελημένων εταιριών συμπεριλαμβάνεται και η εισηγμένη Σφακιανάκης.

Και τέταρτον, έχουμε την ψήφιση του νέου επενδυτικού νόμου. Όσο και αν η αγορά αμφιβάλλει για το αν θα βρεθούν κάποιοι που από τον νόμο "θα πάνε ταμείο", αρκετές θα είναι οι εταιρίες που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. οι οποίες θα επιχειρήσουν να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου για να περιορίσουν δραστικά τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Όμως, και εισηγμένες να μην ενταχθούν, πιθανή τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων από το 2012 και μετά θα ωφελούσε ολόκληρη την οικονομία

Διαπιστώνουμε δηλαδή πως το ταμπλό της Σοφοκλέους δεν πριμοδότησε καμία από τις μετοχές που -θεωρητικά τουλάχιστον- ευνοούνται από τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα.

Δεν αντιδρά γιατί θεωρεί ότι τα οφέλη αυτά θα είναι μικρά σε σχέση με τις επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση, που θα βαθύνει ακόμη περισσότερο μέσα στο 2011;

Δεν αντιδρά θετικά, επί του παρόντος, γιατί η αγορά βρίσκεται σε στάδιο σαφούς αποδιοργάνωσης και πρόκειται να το πράξει σε βάθος χρόνου; Διαλέγετε και παίρνετε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v