Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμβακάκης: "Ναι" στα μεγάλα τραπεζικά σχήματα

Υπέρ των μεγάλων τραπεζικών σχημάτων τάχθηκε ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης στο συνέδριο του Economist, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεν οι προϋποθέσεις για τραπεζικά deals, αλλά είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.

Ταμβακάκης: Ναι στα μεγάλα τραπεζικά σχήματα
 Υπέρ των μεγάλων τραπεζικών σχημάτων τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, στο συνέδριο του Economist, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεν οι προϋποθέσεις για τραπεζικά deals, αλλά είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.

Για το σενάριο συγχώνευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είπε ότι αυτό είναι απόφαση του βασικού μετόχου του Τ.Τ., δηλαδή του Δημοσίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν απορροφηθεί τα 5,5 δισ. ευρώ από τις γραμμές ρέπος που εξασφάλισε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα. Το ποσό αυτό, ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης, σε συνδυασμό με την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση του 20% της Finansbank, θα αποτελέσει "οχυρό" απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι το τέλος του έτους η Εθνική θα έχει κάνει αναχρηματοδοτήσεις δανείων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με στόχο να καταστούν ξανά "ενήμεροι" κάποιοι πελάτες που αντιμετωπίζουν συγκυριακές δυσκολίες, αλλά θεωρούνται βιώσιμοι.

Πάντως, παραδέχτηκε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση των επισφαλών δανείων, τα οποία αναμένεται να φτάσουν το 10% φέτος και να αγγίξουν το 12% το 2011.

Αναφερόμενος στη μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 27 - 28 δισ. ευρώ φέτος, ο κ. Ταμβακάκης υπογράμμισε ότι οφείλεται τόσο στην ανησυχία καταθετών από τη φημολογία για έξοδο από το ευρώ όσο και στο γεγονός ότι αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλύπτουν "τρύπες" με τις καταθέσεις τους λόγω της ύφεσης.

Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να ανοίξουν και πάλι οι αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v