Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα «κληρώνει» για μισθούς ΔΕΚΟ, φοροαλλαγές

Πλαφόν μεταξύ 40.000 και 50.000 ευρώ στις ετήσιες αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και ενσωμάτωση των φορολογικών διατάξεων που έχουν ανακοινωθεί και πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1η/1 φέρνει το νομοσχέδιο-"σκούπα".

Σήμερα «κληρώνει» για μισθούς ΔΕΚΟ, φοροαλλαγές
Νομοσχέδιο-«σκούπα» υπό τον τίτλο «επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» φέρνει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (στις 4:30 το απόγευμα) ο υπουργός Οικονομικών, θέτοντας πλαφόν μεταξύ 40.000 και 50.000 ευρώ στις ετήσιες αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και ενσωματώνοντας εκείνες τις φορολογικές διατάξεις που έχουν ανακοινωθεί και πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Έτσι, στο νομοσχέδιο -που γραφόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ- θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% (με εξαίρεση φάρμακα και ξενοδοχεία, που μετατάσσονται στον μειωμένο συντελεστή 6,5%), τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, την αναβολή του φόρου υπεραξίας στο Χ.Α., την αναβολή για δύο χρόνια του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, τις αλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων και -κατά πάσα πιθανότητα- τη μείωση των τελών ταξινόμησης για τα Ι.Χ.

Το κρισιμότερο σημείο του νομοσχεδίου, όμως, και αυτό που αναμένεται να πυροδοτήσει ισχυρές αντιδράσεις, δεν είναι άλλο από το μεγάλο «μαχαίρι» στις ΔΕΚΟ με στόχο την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει οριζόντια μείωση αποδοχών 10% στις αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ στις ΔΕΚΟ με παράλληλη επιβολή πλαφόν επί των συνολικών αποδοχών αλλά και ανώτατο όριο επιδομάτων και υπερωριών 10% επί των συνολικών αποδοχών που καταβάλλει η κάθε ΔΕΚΟ.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα αποδώσουν εξοικονομήσεις 300 - 400 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα (έως τα 800 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο) το βάρος θα σηκώσουν οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κατά 30% έως 50%, τα σχέδια αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ αλλά και οι περικοπές έως 15% στις καταναλωτικές δαπάνες των ΔΕΚΟ.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα ξεκαθαρίσει αν οι παρεμβάσεις αγγίζουν και τις εισηγμένες ΔΕΚΟ -και αν ναι, ποιες από αυτές-, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι θα αρθούν οι εξαιρέσεις της ΕΡΤ και του μετρό που καθιερώθηκαν στο παρελθόν με υπουργικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v