Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεν:Έρχεται με τελεσίγραφο εντολών για τη 4η δόση

Σαφή χρονοδιαγράμματα, δέσμη νομοσχεδίων που αφορούν τις 52 ΔΕΚΟ, τα κλειστά επαγγέλματα, τα φορολογικά και τη συρρίκνωση οργανισμών και συμβουλίων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ζητήσει αύριο από την κυβέρνηση ο Όλι Ρεν.

Ρεν:Έρχεται με τελεσίγραφο εντολών για τη 4η δόση
Σαφή χρονοδιαγράμματα, δέσμη νομοσχεδίων που αφορούν στις 52 ΔΕΚΟ, στα κλειστά επαγγέλματα, στα φορολογικά και στη συρρίκνωση οργανισμών και συμβουλίων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ζητήσει αύριο από την κυβέρνηση ο κ. Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με κοινοτικό παράγοντα, η επίσκεψη θα κινηθεί στη γραμμή την οποία έχει υιοθετήσει η Ε.Ε., που είναι «άμεση εφαρμογή των μέτρων τα οποία προβλέπει το μνημόνιο μέχρι και τον Μάρτιο ώστε να εξασφαλιστεί η τέταρτη δόση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Και ο κ. Όλι Ρεν αναμένεται να ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και από τους πολίτες, να συναινέσουν στις δύσκολες αποφάσεις που έρχονται. Όμως, η διαφορά με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι πως ο αρμόδιος επίτροπος δεν θα δώσει απλόχερη στήριξη πέρα από τη συνήθη επικοινωνιακή γραμμή ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά τους τελευταίους έξι μήνες».

Όπως εξηγεί κοινοτικός αξιωματούχους, ο κ. Όλι Ρεν αναμένεται να διαμηνύσει ότι η Κομισιόν «δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος ολόκληρης της ευρωζώνης και όσον αφορά στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, και σε μελλοντικές διευκολύνσεις, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πείσει 15 άλλες κυβερνήσεις και κοινοβούλια».

Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, έρχεται ο επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις στην Ελλάδα. Για την Κομισιόν, η πολιτική και κοινωνική συναίνεση είναι απαραίτητη για να καταφέρει η χώρα μας να βγει από το τούνελ της ύφεσης. Αυτό αναμένεται να υπογραμμίσει σε όλες του τις συναντήσεις, καθώς η πολυφωνία στην ευρωζώνη υποχρεώνει την κυβέρνηση να δίνει συνεχώς εξετάσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα του επιτρόπου υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα η εκταμίευση των δόσεων του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και η παράταση στην αποπληρωμή του: 

* Το μοντέλο ΟΣΕ να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες 52 ΔΕΚΟ. Δηλαδή να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα και ανώτατο πλαφόν στις αμοιβές. Τα νομοσχέδια πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο. 

* Να προχωρήσει η συρρίκνωση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στους ΟΤΑ. Να κατατεθεί στην τρόικα συγκεκριμένο σχέδιο για τη μετάταξη και την κατάργηση 200.000 θέσεων εργασίας, με ορίζοντα τετραετίας, όπως έχει ήδη δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης. 

* Να ανακοινωθεί μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο με αιχμή την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. 

* Να αντικατασταθούν οι κλαδικές από τις επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί. 

* Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η ιδιωτικοποίηση όλων των κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου που βρίσκονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, και να προχωρήσει η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να μπουν μαζικά χρήματα στα κρατικά ταμεία. 

* Να ανοίξει η αγορά ενέργειας και όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. 

* Να ισχύσουν από τον Ιανουάριο το νέο φορολογικό σύστημα και η νέα μέθοδος ελέγχου και εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό την εποπτεία κλιμακίου του ΔΝΤ, που έφερε και το συγκεκριμένο σχέδιο. 

* Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των οφειλών στην υγεία και να παρουσιαστεί πρόγραμμα δραστικής περικοπής δαπανών.

Ο κ. Ρεν αναμένεται να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο και τις λεπτομέρειες για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, όπως άλλωστε έκανε και ο κ. Στρος-Καν.

Εκτός από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών, ο επίτροπος θα συναντήσει και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργο Προβόπουλο, θα μιλήσει στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων στη Βουλή και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα.

Ρεν: Συντονισμένη δράση για να αντιμετωπίσουμε τη κρίση στην ευρωζώνη

«Το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι ένα τρομακτικό καθήκον, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε ο κ. Όλι Ρεν και συμπλήρωσε: «Η Ε.Ε. στηρίζει πλήρως την Ελλάδα σε αυτήν τη φοβερή πρόκληση».

Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν δήλωσε πως πρέπει να αναλάβουμε καλά συντονισμένη δράση για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρις ότου πετύχουμε την αποστολή μας», δήλωσε κατηγορηματικά απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους αμφισβητούν το μέλλον της ευρωζώνης.

«Διανύουμε μία δεκαετία δομικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Κατά την προηγούμενη δεκαετία οι οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης διευρύνθηκαν».

«Προετοιμάζουμε επίσης νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων για τον τραπεζικό κλάδο», ανέφερε, αλλά έσπευσε επίσης να συμπληρώσει πως αλλαγές θα υπάρξουν και στο Σύμφωνο Σταθερότητας όπου «θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη μείωση του εθνικού χρέους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v