Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα stress tests στις τράπεζες το Φεβρουάριο

Υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού εποπτικού οργάνου τα νέα stress tests των τραπεζών, που θα γίνουν το Φεβρουάριο. Και η ρευστότητα στα κριτήρια. Όλι Ρεν: "Ανάσα" για Ελλάδα η επιμήκυνση δανείων.

Νέα stress tests στις τράπεζες το Φεβρουάριο
Η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε νέο κύκλο τεστ κοπώσεως σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2011, δήλωσε πριν από λίγο ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εcofin, ο κ. Ρεν είπε ότι "τα κριτήρια για τα τεστ θα είναι αναπροσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα αντιμετώπισης κρίσεως που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2011".

Ανέφερε επίσης ότι η ρευστότητα θα είναι ένα από τα κριτήρια που θα ισχύσουν και πως οι λεπτομέρειες της δέσμης των κριτηρίων είναι προς συζήτση και θα αποφασιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ερωτώμενος εάν τα νέα στρες τεστ θα είναι αξιόπιστα, ο κ. Ρεν απάντησε:

«Στα προηγούμενα υπήρξαν διαφορετικές εφαρμογές των τεστ γιατί τον τελικό λόγο και επίβλεψη είχαν οι εθνικές εποπτικές αρχές. Αυτό όμως θα αλλάξει από τον Ιανουάριο όταν θα δημιουργηθεί το Ευρωπαικό εποπτικό όργανο, που θα έχει και την επίβλεψη των επόμενων τεστ κοπώσεων» είπε.

«Αυτό που μάθαμε από το παρελθόν είναι ότι η ρευστότητα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζών» πρόσθεσε. Απέφυγε ωστόσο να δεσμευθεί εάν οι λεπτομέρειες των τεστ θα δημοσιοποιηθούν, λέγοντας ότι είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι εταίροι.

«Πρόθεση της Κομισιόν είναι να υπάρξει πλήρης διαφάνεια» ανέφερε.


Ανάσα για την Ελλάδα η επιμήκυνση

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν λάβει «κοντόφθαλμα μέτρα» που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους, ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε ότι αυτό είναι ένας και από τους λόγους που η Κομισιόν επεξεργάζεται πρόταση για παράταση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.

«Κάτι τέτοιο θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα και θα την βοηθήσει να υπερπηδήσει τον σκόπελο του 2014. Ελπίζω οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης να εγκρίνουν την επιμήκυνση» είπε.


Αλλάζουν τα κριτήρια της επιτήρησης

Τόσο ο κ. Ρεν όσο και ο προεδρεύων του Ecofin, Βέλγος υπουργός οικονομικών Ντιτιέ Ρέιντερς ανέφερε ότι γίνεται σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την οικονομική διακυβέρνηση.

Ένα νέο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι μια χώρα με έλλειμμα λίγο πάνω από το όριο του 3% δεν θα μπαίνει σε επιτήρηση εάν το δημόσιο χρέος της είναι κάτω του ορίου του 60% του ΑΕΠ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον επίτροπο όλες οι ευρωπαικές χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού τους σχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v