Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αγόρασε κρατικά ομόλογα 1,96 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αύξησε τις αγορές κρατικών ομολόγων (sovereign bonds) αφού την εβδομάδα που πέρασε, απορρόφησε ομόλογα περιφερειακών χωρών ύψους 1,96 δισεκατομμυρίων.

ΕΚΤ: Αγόρασε κρατικά ομόλογα 1,96 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αύξησε τις αγορές κρατικών ομολόγων (sovereign bonds) αφού την εβδομάδα που πέρασε, απορρόφησε ομόλογα περιφερειακών χωρών ύψους 1,96 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, το ποσό είναι το υψηλότερο σε εβδομαδιαίο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου όταν η Τράπεζα αγόρασε κρατικά ομόλογα ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, μέχρι και μια εβδομάδα πριν την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, οι αγορές είχαν μειωθεί σημαντικά.

Το ποσό της προηγούμενης εβδομάδας, ύψους 1,96 δισεκατομμυρίων, είναι μικρότερο από αυτό που ανέμεναν οι αγορές, αν και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι συναλλαγές της Πέμπτης και της Παρασκευής δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές παρατήρησαν ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε επιθετικές εξαγορές το συγκεκριμένο διήμερο, που θα φανούν στις επίσημες ανακοινώσεις της επόμενης Δευτέρας.

Αν και ο Ζαν-Κλωντ Τρισέ επανέλαβε την πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, οι αγορές φαίνεται να πιέζουν για πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ιδιαίτερα στην αύξηση του διαθέσιμου ποσού για το πρόγραμμα.

Πηγές από την Φραγκφούρτη αναφέρουν ότι η προθέσεις της ΕΚΤ "θα διαφανούν τις επόμενες εβδομάδες αν και δεν αναμένεται επίσημη ανακοίνωση". Οι κεντρικοί τραπεζίτες ελπίζουν ότι μια πιθανή απόφαση για αύξηση των κονδυλίων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, θα έδειχνε στις αγορές ότι υπάρχουν κονδύλια για την διάσωση ακόμα και της Ισπανίας και θα αποσυμπίεζε την αγορά ομολόγων.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΚΤ φαίνεται αναγκασμένη να παρεμβαίνει με αγορές ομολόγων περιφερειακών χωρών ώστε να μην εκτοξευθούν τα σπρεντ των ομολόγων στα ύψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v