Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται ο φορολογικός διαιτητής

Ένα ακόμα όπλο για την επιτάχυνση της είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται μετά τους φορολογικούς ελέγχους επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών.

Έρχεται ο φορολογικός διαιτητής
Ένα ακόμα όπλο για την επιτάχυνση της είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται μετά τους φορολογικούς ελέγχους επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για την καθιέρωση του θεσμού της φορολογικής διαιτησίας, η οποία θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών αφορούν στη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης αρχής εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των φοροελέγχων και την οικονομική ετυμηγορία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η Αρχή αυτή θα αποφασίζει μέσα σε διάστημα 90 ή το πολύ 120 ημερών (έναντι 8 έως 12 ετών που απαιτούνται σήμερα για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση στα δικαστήρια), ενώ η προσφυγή σε αυτήν έναντι της προσφυγής στη Δικαιοσύνη θα είναι σημαντικά πιο οικονομική.

Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο το ποσό της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αυξήθηκε στο 25% και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αυξάνεται στο 50% (επί των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων που έχουν προκύψει από τον έλεγχο).

Για την προσφυγή στη διαιτησία το ποσό της προκαταβολής που θα απαιτείται υπάρχει εισήγηση να μειώνεται στο μισό (μεταξύ 20% και 30%).

Σήμερα, στα δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 150.000 δίκες φορολογικού περιεχομένου, η εκδίκαση των οποίων απαιτεί 8 - 12 χρόνια, και τα έσοδα του Δημοσίου που λιμνάζουν από αυτές τις υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ.

Με την καθιέρωση της φορολογικής διαιτησίας αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα επιταχυνθεί η είσπραξη εσόδων, καθώς το μέτρο θα δράσει συμπληρωματικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φοροδίκες-εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v