Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: "Χρυσώνει" τη φοροκάρτα

Χαρακτηριστικά δωροκάρτας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα φοροκάρτα. Εξετάζονται επιστροφή ΦΠΑ 1%, άθροιση αποδείξεων άνω των 15.000 ευρώ, διπλασιασμός αξίας ορισμένων αποδείξεων.

ΥΠΟΙΚ: Χρυσώνει τη φοροκάρτα
Χαρακτηριστικά δωροκάρτας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα φοροκάρτα που θα καταγράφει τις αποδείξεις από τον Ιανουάριο.

Εξετάζει το ενδεχόμενο η χρήση της να μειώνει κατά μία μονάδα τον ΦΠΑ που επιβαρύνει τις συναλλαγές των καταναλωτών και από την 1η Ιανουαρίου θα είναι "τσιμπημένος" από το 11% στο 13% για πάρα πολλά βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, εστιατόρια και εισιτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων για την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έχει τεθεί η πρόταση κάθε φορά όπου ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί τη φοροκάρτα του να έχει επιστροφή ΦΠΑ 1%. Έτσι, αν αγοράζει τρόφιμα που θα επιβαρύνονται από την 1η Ιανουαρίου με ΦΠΑ 13%, θα μπορεί να μειώνει τον ΦΠΑ στο 12% και ομοίως αν αγοράζει ένα προϊόν με συντελεστή 23%, θα είναι σαν να πληρώνει ΦΠΑ 22%.

Η ελάφρυνση θα επιστρέφεται με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, μειώνοντας τον συνολικό φόρο ή αυξάνοντας το ποσό της επιστροφής.

Η πρόταση αυτή δεν είναι η μοναδική. Εναλλακτικά, ως κίνητρο χρήσης της φοροκάρτας έχει προταθεί επίσης οι φορολογούμενοι να μπορούν να αθροίζουν στη φοροκάρτα τους αποδείξεις αξίας μεγαλύτερης των 15.000 ευρώ σε ατομικό επίπεδο.

Σήμερα, το μέγιστο απαιτητό ποσό αποδείξεων για να καλυφθεί το αφορολόγητο είναι 12.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον ποσό έως 15.000 ευρώ η εφορία κάνει έκπτωση φόρου 10% επί της διαφοράς.

Έτσι, αν κάποιος για να καλύψει το αφορολόγητο χρειάζεται αποδείξεις 12.000 ευρώ και μαζέψει 15.000 ευρώ τα 3.000 ευρώ οδηγούν σε μπόνους έκπτωσης φόρου 300 ευρώ. Αν τα 15.000 γίνουν, για παράδειγμα, 16.000, το μπόνους έκπτωσης φόρου αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

Υπάρχει και τρίτη πρόταση που αφορά την "πληγή" της μη έκδοσης αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με αυτήν, αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και γενικότερα από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν έχουν μηχανήματα POS (αυτά που χρησιμοποιούν τα καταστήματα για να περνάνε τις πιστωτικές μέσω των οποίων θα καταγράφονται και οι συναλλαγές με τη φοροκάρτα) θα μετράνε επί δύο (μία απόδειξη 100 ευρώ να υπολογίζεται για 200), καλύπτοντας έτσι πιο εύκολα το απαιτούμενο ποσό για το αφορολόγητο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v