Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Σκληρό παζάρι με φόντο το μνημόνιο

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο την ομοφωνία. Ποιες οι νέες ενστάσεις της Γερμανίας. Ποια πρόταση θα φέρει στην Αθήνα ο κ. Όλι Ρεν και ποια ο κ. Στρος-Καν.

Eurogroup: Σκληρό παζάρι με φόντο το μνημόνιο
Υπό το βλέμμα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, θα διεξαχθεί η αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Επισήμως ο Γάλλος θα βρίσκεται εκεί για να συμμετάσχει στις συζητήσεις για την κατάρτιση του νέου μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. -αφού ρόλο παίζει και το ταμείο-, ανεπισήμως όμως αναμένεται να δηλώσει την πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει με περισσότερα κονδύλια στη διάσωση χωρών, σε περίπτωση όπου ζητήσουν βοήθεια και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και (ο φόβος όλων) η Ισπανία.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένονται και οι διαβουλεύσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των "16", το οποίο εξέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί με την ιρλανδική αποπληρωμή, δηλαδή 4 χρόνια περίοδος χάριτος και 7 χρόνια η διάρκεια αποπληρωμής.

Αυτό τουλάχιστον αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν, έχοντας αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μπαρόζο.

Υψηλά ιστάμενος κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε στο Euro2day: "Ο επίτροπος έχει πάρει προσωπικά το θέμα της κρίσης του χρέους στην Ε.Ε. και έχει αντιληφθεί τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους διάσπασης της ευρωζώνης λόγω των διογκούμενων χρεών. Γι’ αυτό και έχει διαμηνύσει προς όλες τις χώρες ότι η συναίνεση είναι επιτακτική ανάγκη αυτήν τη στιγμή".

Επιμήκυνση υπό... όρους η πρόταση Ρεν

Από τη μια, ο κ. Ρεν προωθεί και υποστηρίζει την παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, από την άλλη, όμως, θα ζητήσει όχι μόνο την πιστή εφαρμογή των όρων και των μέτρων που προνοεί η αρχική δανειακή σύμβαση αλλά και την επιβολή νέων για όσα χρόνια χρειαστεί, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% μέχρι το 2014.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο επίτροπος αναμένεται να ζητήσει και επίσπευση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν στις περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα κλειστά επαγγέλματα, στην αγορά ενέργειας και στην αγορά εργασίας.

Επίσης, από το βήμα της Βουλής, την επόμενη Πέμπτη, αναμένεται να κάνει έκκληση για εθνική (πολιτική και κοινωνική) συναίνεση, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

"Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ομοφωνία, καθώς η Ελλάδα έχει βεβαρημένο παρελθόν", αναφέρει ο κοινοτικός παράγοντας.

Ήδη η Γερμανία, διά του υπουργού Οικονομικών της διεμήνυσε ότι δεν είναι σίγουρη η επιμήκυνση έως και 7 χρόνια για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, θα υπάρξει... παζάρι και το Βερολίνο θα φέρει στο τραπέζι την πρόταση της επίσπευσης των όρων του νέου μηχανισμού από το 2011. Δηλαδή, η Γερμανία θέλει:

- Τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της ευρωζώνης από το 2011 να περιλαμβάνουν ρήτρα ευθύνης ιδιωτών ομολογιούχων ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στον νέο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. μετά το 2013.

- Όταν μια χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της να προβαίνει σε εθελούσια αναδιάρθρωσή του, με τέσσερις εναλλακτικούς τρόπους: την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, τη μείωση των πληρωμών για τόκους, την περικοπή χρέους (haircut) ή την απομείωσή του. Παράλληλα, η χώρα αυτή θα πρέπει αυτοβούλως να ζητήσει την άρση του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια της Ε.Ε.

Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις χωρών όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, αν και με φόντο την αναταραχή στις αγορές δύσκολα θα υπάρξουν διαφωνίες. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τις εν λόγω χώρες να θέσουν τους δικούς τους όρους για να συνεναίσουν στην επιμήκυνση.

Τι πρόταση θα φέρει ο κ. Στρος-Καν

Όπως πρώτα έγραψε το euro2day, ο κ. Στρος-Καν δεν έρχεται στην Αθήνα την Τρίτη με άδεια χέρια. Κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ είχε δηλώσει ότι "η επιμήκυνση λύνει μόνο ένα μέρος του προβλήματος, καθώς το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φθάσει τα 450 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 - 2015".

Γι' αυτό και το ταμείο έχει έτοιμη πρόταση για νέα δανειοδότηση προς την Ελλάδα "είτε σε one off μορφή, είτε κλιμακωτά", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Το ΔΝΤ, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα άλλωστε, εδώ και καιρό κινείται σε διαφορετική γραμμή από την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Εάν λήξει ομαλά η δανειακή σύμβαση το 2013 (επιτευχθούν όλοι οι στόχοι δηλαδή), μπορεί να προχωρήσει σε διμερή σύναψη δανείου με την Ελλάδα. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και άλλες χώρες της Ε.Ε., αφού η περίπτωση της Ιρλανδίας άνοιξε τον δρόμο (συμμετείχαν η Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία, οι οποίες δεν είναι μέλη της ευρωζώνης).

Βέβαια, ο κ. Στρος-Κάν έχει και συγκεκριμένες απαιτήσεις. Εκτός των διαρθρωτικών μέτρων που ζητάει επισήμως η τρόικα, το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για την πλήρη φιλελευθεροποίηση των καίριων τομέων της οικονομίας και ιδιαίτερα για την αγορά εργασίας, την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Σε αυτούς του τομείς ο κ. Στρος-Καν αναμένεται να ζητήσει την πιο ενεργή εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v