Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ

Σκαφάτοι, μεγαλογιατροί με καταθέσεις εκατομμυρίων και φορολογικές δηλώσεις που …βγάζουν μάτι, οίκοι μόδας αλλά και 1.500 επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ.

Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ
Σκαφάτοι, μεγαλογιατροί με καταθέσεις εκατομμυρίων και φορολογικές δηλώσεις που …βγάζουν μάτι, οίκοι μόδας αλλά και 1.500 επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ οι ελεγκτές του οποίου έχουν βεβαιώσει έως το τέλος Νοεμβρίου πρόστιμα πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Τα ευρήματα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΔΟΕ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είναι εντυπωσιακά.

Συγκεκριμένα:

1. Συνεχίζεται η έρευνα για 2.250 γιατρούς με εισοδήματα σε προκλητική αναντιστοιχία έναντι των καταθέσεών τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού ο οποίος σε τρεις χρήσεις είχε δηλώσει συνολικό εισόδημα 206.000 ευρώ αλλά σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διατηρούσε καταθέσεις 6,3 εκατ. ευρώ. Άλλος γιατρός για τρεις χρήσεις είχε δηλώσει έσοδα 130.000 ευρώ και διατηρούσε καταθέσεις 1,1 εκατ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη γίνει κατασχέσεις καταθέσεων.

2. Εντοπίστηκαν τουλάχιστον τρεις οίκοι μόδας οι οποίο δήλωναν μεικτά ετήσια έσοδα κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ ενώ παράλληλα είχαν αδήλωτες εισπράξεις που ξεπερνούσαν και στις τρεις περιπτώσεις το 1.200.000 ευρώ το χρόνο. Οι «μαύρες» εισπράξεις διαπιστώθηκαν μετά από το άνοιγμα καταθέσεων τραπεζικκών λογαριασμών αλλά και από την κίνηση κεφαλαίων προς προμηθευτές.

3. Τον κίνδυνο να χάσουν το σκάφος τους διατρέχουν 299 φορολογούμενοι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα της επαγγελματικής χρήσης για να αποφύγουν φόρους. Το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει 299 σκάφη και ελέγχει κατά πόσο είναι πραγματικά επαγγελματικά ή στην πράξη δεν είναι τίποτε άλλο από ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και οι ιδιοκτήτες τους, αν θέλουν να σώσουν το …σκαρί τους θα πρέπει να καταβάλλουν φόρους χιλιάδων ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επώνυμου σκαφάτου που πλήρωσε τελικά 2,5 εκατ. ευρώ φόρου για να αναγνωρίσει την «πατρότητα» του σκάφους του ως ιδιωτικού, βάζοντας στην άκρη το χαρακτηρισμό «επαγγελματικό».

Η κινητοποίηση του ΣΔΟΕ έχει φέρει μόνο τον Οκτώβριο έσοδα 15 εκατ. ευρώ από αλλαγή χρήσης σκαφών από επαγγελματικά σε ιδιωτικά. Πέραν των απαλλαγών ΦΠΑ και των ναυτιλιακών καυσίμων που δικαιούνται τα επαγγελματικά σκάφη, ενδεικτικό είναι ότι ένα σκάφος αξίας 10 εκατ. ευρώ έχει τεκμήριο 700.000 ευρώ το χρόνο, στο οποίο αν επιβληθεί φόρος 40% προκύπτει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 280.000 ευρώ .

4. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει και 1.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Εξαιτίας της προβλεπόμενης απαλλαγής από το ΦΠΑ, οι ράμπο του ΣΔΟΕ έχουν διαπιστώσει πλειάδα περιπτώσεων όπου οι επισκευές των πλοίων γίνονται χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό. Μπορεί η επισκευή να κοστίζει 2 και 3 εκατ. ευρώ και να μην κόβεται τίποτα, κανένα παραστατικό, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καπελέρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v