Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η περαίωση κλείνει τη "μαύρη τρύπα" των εσόδων

Τα πρώτα καλά νέα από το μέτωπο των εσόδων του προϋπολογισμού -έπειτα από τρεις αναθεωρήσεις των στόχων- έρχονται τον Νοέμβριο, καθιστώντας πλέον βάσιμες τις προσδοκίες για κλείσιμο της μαύρης τρύπας στο τέλος του έτους.

Η περαίωση κλείνει τη μαύρη τρύπα των εσόδων
Τα πρώτα καλά νέα από το μέτωπο των εσόδων του προϋπολογισμού - έπειτα από τρεις αναθεωρήσεις των στόχων- έρχονται τον Νοέμβριο, καθιστώντας πλέον βάσιμες τις προσδοκίες για κλείσιμο της μαύρης τρύπας στο τέλος του έτους.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι, με την περαίωση να δίνει ισχυρή χείρα βοηθείας 700 εκατ. ευρώ, τα έσοδα του Νοεμβρίου έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 19,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Καλά πήγε και ο ΦΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς κατέγραψε αύξηση 10,4%, ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος των εσόδων των τελωνείων κατά 33%, με την αποκάλυψη σημαντικών υποθέσεων λαθρεμπορίου που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Συνολικά στο εντεκάμηνο στα ταμεία του προϋπολογισμού έχουν εισρεύσει 45,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι για να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2010, στον οποίο -έπειτα από τρεις αναθεωρήσεις- έχουν εγγραφεί καθαρά έσοδα 51,388 δισ. ευρώ, απομένουν προς είσπραξη 5,888 δισ. ευρώ.

Από αυτά περίπου 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθει από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, κάνοντας αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να αισιοδοξούν για κλείσιμο της μαύρης τρύπας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι -παρά τις θετικές εξελίξεις, στις οποίες θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αύξηση των επιστροφών φόρου στο 40% τον περασμένο μήνα- στο εντεκάμηνο και πάλι καταγράφεται μικρή υστέρηση έναντι των στόχων, αφού ο ρυθμός ανόδου των εσόδων είναι 5% αντί για 6% που είναι ο αναθεωρημένος στόχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v