Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδηγίες για δηλώσεις φόρου offshore ακινήτων

Οδηγίες για τη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων ειδικού φόρου ακινήτων off shore εταιρειών δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

Οδηγίες για δηλώσεις φόρου offshore ακινήτων
Οδηγίες για τη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων ειδικού φόρου ακινήτων off shore εταιρειών δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

Για τα συγκεκριμένα ακίνητα ο φόρος έχει αυξηθεί από 3% σε 15% ενώ έως τις 29 Δεκεμβρίου έχει δοθεί παράταση για μεταβίβαση των ακινήτων αυτών σε φυσικά πρόσωπα με ευνοϊκούς όρους. Εφόσον τα ακίνητα δεν μεταβιβαστούν, υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

α) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε καταβολή του φόρου αυτού.

β) Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.

γ) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ΄ και στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του ιδίου νόμου. Συγκεκριμένα:

· Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (ΦΕΚ 132 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον α.ν. 378/1968 (ΦΕΚ 82 Α΄), το ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α΄), το ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α΄) και το ν. 2234/1994 (ΦΕΚ 142 Α΄) και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων (περ. γ, παρ. 2, αρ. 15).

· Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς (περ. στ, παρ. 2, αρ. 15).

· Εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτόν (περ. δ΄ παρ. 3, αρ. 15).

Αναλυτικά η εγκύκλιος δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v