Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αργή Δικαιοσύνη σκοτώνει την επιχειρηματικότητα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εισαγγελείς της χώρας επισημαίνοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, οι οποίες είναι μεταξύ άλλων ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις στη χώρα μας.

Η αργή Δικαιοσύνη σκοτώνει την επιχειρηματικότητα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εισαγγελείς της χώρας επισημαίνοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης, οι οποίες, όπως τόνισαν, είναι μεταξύ άλλων ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της τακτικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, οι εισαγγελείς ζήτησαν από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία στήριξη της Δικαιοσύνης, ενώ χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο πρόεδρος της ένωσης, κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη "μεγάλο άσθενή", που σκοτώνει την επιχειρηματικότητα.  

"Η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί τη βασική υποδομή για την ανάπτυξη κάθε σύγχρονου κράτους όχι μόνο από κοινωνική και πολιτιστική αλλά και από στενά οικονομική άποψη", είπε ο κ. Μπρακουμάτσος και πρόσθεσε: "Σε διεθνές οικονομικό επίπεδο, είναι αναγνωρισμένο ότι ουσιώδης ανασχετικός παράγοντας για ξένες επενδύσεις στη χώρα μας είναι η βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, διότι πράγματι οποιαδήποτε δικαστική εμπλοκή μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις ακόμα και σε μια απολύτως υγιή οικονομική επένδυση".

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Τέντες, επισήμανε τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε βάρος των λειτουργών της Θέμιδος, οι οποίες πυροδοτούν σχόλια περί ατιμωρησίας στα ξένα ΜΜΕ και επηρεάζουν την εικόνα της χώρας. Ο κ. Τέντες παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι δικαστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση.

Τέλος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Γιώργος Καλαμίδας, εντόπισε το πρόβλημα κυρίως στον μεγάλο όγκο των υποθέσεων που καταλήγουν στα δικαστήρια. Ο κ. Καλαμίδας σημείωσε ότι από το 1 εκατομμύριο υποθέσεις που εισήχθησαν το 2010 οι 300.000 εκρεμμούν ενώπιον της Εισαγγελίας της Αθήνας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο Τριμελές Εφετείο οι υποθέσεις προσδιορίζονται πλέον για το 2015.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προτάθηκε, μεταξύ άλλων,  η δίωρη παράταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v