Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λουκέτα-εξπρές σε επιχειρήσεις από το ΣΔΟΕ!

Λουκέτα σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν ή εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος θα μπορεί να βάζει το ΣΔΟΕ. Λουκέτα-εξπρές στο πλαίσιο των πιέσεων της τρόικας για άμεση άντληση εσόδων.

Λουκέτα-εξπρές σε επιχειρήσεις από το ΣΔΟΕ!
Λουκέτα σε επιχειρήσεις που εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν ή να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος θα μπορεί να βάζει εφεξής το ΣΔΟΕ, ενώ οι επιτηδευματίες θα έχουν περιθώριο πέντε ημερών πριν από τη σφράγιση της επιχείρησής τους προκειμένου να αντικρούσουν τα ευρήματα των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών.
 
Τα λουκέτα-εξπρές και η αυστηρή τιμωρία των φοροφυγάδων εντάσσονται στο πλαίσιο των πιέσεων της τρόικας για άμεση άντληση εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης 1,590 δισ. ευρώ το 2011, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός από την καταπολέμησή της για να μην έχουμε νέες περιπέτειες αποκλίσεων με τα ελλείμματα.

Σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης ορίζεται η διαδικασία για την επιβολή και την εκτέλεση διοικητικών κυρώσεων και την είσπραξη διοικητικών προστίμων σε βάρος νομικών προσώπων για αδικήματα φοροδιαφυγής και περιγράφεται ακόμα και ο τρόπος σφράγισης των επιχειρήσεων με λουκέτα και κλειδαριές ασφαλείας.

Τα λουκέτα πλέον θα μπαίνουν χωρίς καθυστέρηση, καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα υλοποιούνται μέσα σε έναν μήνα από την παρέλευση του χρόνου προσφυγής (30 ημέρες), οι επιχειρήσεις που σφραγίζονται θα χάνουν τη δυνατότητα έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, ενώ προβλέπεται και διαπόμπευση των φοροφυγάδων, αφού στην είσοδο της επιχείρησης εκτός από τις σφραγίδες και τα λουκέτα του ΣΔΟΕ θα υπάρχει και «αφίσα» με την απόφαση για την επιβολή αναστολής λειτουργίας.

Η απόφαση των συναρμόδιων υπουργών περιγράφει τη διαδικασία σε δέκα βήματα:

1. Αρμόδιες για την επιβολή και την εκτέλεση των διοικητικών κυρώσεων είναι οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων διαπράχθηκε η παράβαση, ενώ αρμόδια για την είσπραξη του διοικητικού προστίμου είναι η εφορία της έδρας της επιχείρησης.

2. Οι εισαγγελικές αρχές ενημερώνουν την κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, για υποθέσεις στις οποίες υπάρχει εμπλοκή νομικού προσώπου και η κεντρική υπηρεσία διαβιβάζει τις σχετικές εντολές στις αρμόδιες περιφερειακές της διευθύνσεις.

3. Οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. Για την επιμέτρησή τους λαμβάνονται υπόψη ιδίως η βαρύτητα της παράβασης, ο βαθμός της υπαιτιότητας, το μέγεθος του οφέλους που αποκτήθηκε ή επιδιώχθηκε, η οικονομική επιφάνεια του νομικού προσώπου και η τυχόν υποτροπή του. Στην καταλογιστική πράξη ορίζονται και τα εις ολόκληρον συνυπεύθυνα και συνυπόχρεα πρόσωπα. Σε περίπτωση υποτροπής του νομικού προσώπου η τυχόν επιβαλλόμενη απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει οριστικό χαρακτήρα.

4. Η τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή του φορέα από τον χρόνο διαπίστωσης της παράβασης μέχρι τον χρόνο εκτέλεσης της απόφασης δεν αποτελεί λόγο μη επιβολής των κυρώσεων.

5.
Τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την έκδοση της καταλογιστικής πράξης, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ καλούν τους νόμιμους εκπροσώπους του νομικού προσώπου να υποβάλουν τις απόψεις τους.

6. Η καταλογιστική πράξη κοινοποιείται στο νομικό πρόσωπο με αποδεικτικό επίδοσης από υπάλληλο της οικείας υπηρεσίας και εκτελείται εντός μηνός από την παρέλευση του χρόνου προσφυγής.

7.
Η απόφαση για την προσωρινή ή σε περίπτωση υποτροπής την οριστική απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτελείται από υπαλλήλους της οικείας υπηρεσίας τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την κοινοποίησή της.
 
Η σφράγιση της επιχείρησης ενεργείται με τη χρήση των σφραγίδων του ΣΔΟΕ (του ελάσματος ή των δύο μεταλλικών πλακών) και με την τοποθέτηση δύο κλειδαριών ασφαλείας στην κεντρική πόρτα εισόδου καθώς και σε κάθε άλλη είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Τα κλειδιά της μιας κλειδαριάς θα βρίσκονται στην κατοχή της οικείας υπηρεσίας και της άλλης στην κατοχή του νομικού προσώπου.
 
Σε περίπτωση απουσίας ή άρνησης παραλαβής των κλειδιών από τον εκπρόσωπο του νομικού προσώπου, αυτά φυλάσσονται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας. Μετά το πέρας της διαδικασίας σφράγισης συντάσσεται πρακτικό το οποίο υπογράφεται από τους συμπράξαντες υπαλλήλους και τον εκπρόσωπο του νομικού προσώπου, εφόσον παρευρίσκεται. Σε περίπτωση όπου αυτός απουσιάζει ή αρνείται να υπογράψει, αυτό σημειώνεται στο πρακτικό και αντίγραφό του θυροκολλείται στην είσοδο της επιχείρησης.

Αντίγραφο αποστέλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ, ενώ το πρωτότυπο τηρείται στην υπηρεσία. Η αποσφράγιση γίνεται από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας που προέβησαν στη σφράγιση παρουσία εκπροσώπου του νομικού προσώπου και συντάσσεται σχετικό πρακτικό, το οποίο τηρείται στην υπηρεσία.

Αντίγραφα του πρακτικού κοινοποιούνται τόσο στο ενδιαφερόμενο νομικό πρόσωπο όσο και στην αρμόδια ΔΟΥ καθώς και στην περίπτωση όπου απαιτείται ειδική άδεια λειτουργίας στην υπηρεσία που τη χορηγεί.

8. Αντίγραφα των αποφάσεων επιβολής των διοικητικών κυρώσεων θα αποστέλλονται στη Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ. Στην περίπτωση της προσωρινής ή οριστικής απαγόρευσης άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα αποστέλλονται και αντίγραφα των πρακτικών σφράγισης ή και αποσφράγισης.

9. Όταν επιβάλλεται η διοικητική κύρωση του πρόσκαιρου ή οριστικού αποκλεισμού από τις δημόσιες παροχές ή ενισχύσεις, η απόφαση κοινοποιείται στην αρμόδια ΔΟΥ, η οποία για τους ανωτέρω λόγους δεν θα χορηγεί αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας.

10. Μετά την έκδοση και την κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης προς το νομικό πρόσωπο, συντάσσονται από την αρμόδια υπηρεσία επιβολής των εν λόγω διοικητικών κυρώσεων (Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ) τριπλότυπη περιληπτική κατάσταση και χρηματικός κατάλογος και αποστέλλονται για βεβαίωση στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας του υπόχρεου νομικού προσώπου για τα περαιτέρω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v