Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Επιταχύνεται η πτώση τιμών στα νεόδμητα

Κάμπτεται σταδιακά η αντοχή των κατασκευαστών, παρά την προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις τιμές πώλησης των κατοικιών, καθώς πουλούν τα ακίνητά τους με τίμημα αρκετά χαμηλότερο από τις αρχικές προθέσεις τους.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ακίνητα: Επιταχύνεται η πτώση τιμών στα νεόδμητα
Κάμπτεται σταδιακά η αντοχή των κατασκευαστών και, παρά την προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις τιμές πώλησης των κατοικιών που έχουν ανεγείρει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, αναγκάζονται πλέον -υπό το βάρος της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης, των πιεστικών φορολογικών τους υποχρεώσεων και του μεγάλου αποθέματος σε νεόδμητα διαμερίσματα που εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά (χωρίς μάλιστα την προοπτική δραστικής μείωσής του σε σύντομο χρονικό διάστημα)- να πουλούν τα ακίνητά τους με τίμημα αρκετά χαμηλότερο από τις αρχικές προθέσεις τους.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι τον επόμενο χρόνο η πτώση των τιμών στις καινούργιες κατοικίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, ωστόσο είναι αμφίβολο -ακριβώς λόγω της δεινής οικονομικής θέσης των ελληνικών νοικοκυριών- αν αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει ταυτόχρονα στην αύξηση των συναλλαγών.

Ήδη φέτος, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, οι συναλλαγές που αφορούσαν σε νεόδμητα διαμερίσματα ήταν ελάχιστες, ενώ η ποσοστιαία μείωση στο σύνολο των αγοραπωλησιών κατοικιών (νεόδμητες και παλαιές) υπολογίζεται να διαμορφωθεί το 2010 ακόμη και στο 70%! Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, άρα και των συναλλαγών, αφορά σταθερά στην τελευταία τριετία (2008 - 2010) σε ακίνητα παλαιότητας, κυρίως επειδή αυτά προσφέρονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα νεοανεγειρόμενα.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των παλαιών κατοικιών αποδείχτηκαν εξυπνότεροι και περισσότερο ευέλικτοι από τους εργολάβους, αφού δεν δίστασαν να προβούν έγκαιρα σε γενναία μείωση των τιμών πώλησης των ακινήτων τους και έτσι να εξασφαλίσουν αγοραστές πριν από τη δραματική τροπή που πήρε η υπόθεση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων παλαιότητας (όσων δηλαδή έχουν «ηλικία» άνω των πέντε ετών) μειώθηκαν πέρυσι κατά μέσο όρο σε ποσοστό 4,8%, έναντι μείωσης μόλις 2% για τα νεόδμητα σπίτια.

Μεγαλύτερη η πτώση τιμών στα νεόδμητα

Αν και σχετικά αργά, οι κατασκευαστές φαίνεται να αντιλαμβάνονται πλέον πως μόνο αν περιορίσουν τις οικονομικές απαιτήσεις τους έχουν πιθανότητες -έστω και περιορισμένες- να βρουν αγοραστές για τα νεόδμητα ακίνητά τους.

Την αλλαγή στάσης των εργολάβων, οι οποίοι μέχρι πριν από μερικούς μήνες αρνούνταν πεισματικά να προβούν σε ουσιαστική μείωση των τιμών επικαλούμενοι το κόστος γης και κατασκευής, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την πορεία των τιμών και των συναλλαγών κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου.
 
Σύμφωνα μ’ αυτά τα στοιχεία, στο τρίτο τρίμηνο του 2010 υπήρξε μέση μείωση στις τιμές των νεόδμητων κατοικιών κατά 5,2% έναντι μείωσης 3,7% για τα παλαιά διαμερίσματα. Δηλαδή, η ποσοστιαία πτώση των τιμών στα νεόδμητα ήταν σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη για τα παλαιά ακίνητα, γεγονός που φανερώνει την ουσιαστική προσπάθεια την οποία καταβάλλουν πλέον οι εργολάβοι προκειμένου να απαλλαγούν από το απόθεμα των περίπου 170.000 - 200.000 ακινήτων που διατηρούν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιορίζει στο 3,1% τη μέση μείωση στις τιμές των νεόδμητων για ολόκληρο το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010, με την αντίστοιχη για τα παλαιά ακίνητα να διαμορφώνεται στο 3,9%. Η μικρή αυτή διαφορά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε μικρή αύξηση στις τιμές των νεόδμητων (1,2%) έναντι πτώσης 3,6% για τα ακίνητα παλαιότητας.

Για το σύνολο της αγοράς οικιστικών ακινήτων (νεόδμητα και παλαιά), η μέση ετήσια ποσοστιαία μείωση τιμών προσδιορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο 4,3% για το τρίτο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους περιοχές της χώρας, στην Αθήνα η μέση ποσοστιαία μείωση διαμορφώθηκε στο 3,1%, στη Θεσσαλονίκη στο 9,7%, στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα στο 5,9% και στις λοιπές περιοχές της Ελλάδας στο 2,7%.

Όσον αφορά στον αριθμό των συναλλαγών σε ακίνητα που πραγματοποιήθηκαν με τη μεσολάβηση - χρηματοδότηση τραπεζικών ιδρυμάτων, το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου άγγιξαν τις 59.000 έναντι 74.586 για το σύνολο του 2009 και 116.034 για το 2008.
 
Η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο, επίσης, για μείωση του όγκου και της αξίας των συναλλαγών σε ποσοστό 1,4% και 8,6% αντίστοιχα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, εξέλιξη την οποία αποδίδει στη στροφή των αγοραστών σε μικρότερα σε επιφάνεια και φθηνότερα οικιστικά ακίνητα.

Σύμφωνα δε με τους συμβολαιογράφους, φέτος η μέση επιφάνεια των ακινήτων που πωλούνται φτάνει τα 75 τ.μ. και με κόστος που κινείται στο επίπεδο των 180.000 ευρώ.

***Το δελτίο Τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος για τις τιμές των ακινήτων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v