Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπιρμπίλη: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για λιγνίτη

Στις Βρυξέλλες δίνεται προς το παρόν η μάχη για την υιοθέτηση ισοδύναμων λύσεων όσον αφορά τη λιγνιτική παραγωγή που προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

Μπιρμπίλη: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για λιγνίτη
Στις Βρυξέλλες δίνεται προς το παρόν η μάχη για την υιοθέτηση ισοδύναμων λύσεων όσον αφορά τη λιγνιτική παραγωγή που προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη μετά τη συνάντηση της με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο γ.γ. ΠΕΚΑ κ. Κ. Μαθιουδάκης αλλά και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός για σειρά επαφών με τους κοινοτικούς.

Σύμφωνα με την υπουργό εφόσον υπάρξει συμφωνία της Κομισιόν επί των προτάσεων του ΥΠΕΚΑ (που αφορούν σε ανταλλαγή μονάδων και όχι σε παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες) τότε ενδέχεται αυτή να επικυρωθεί από το Κολέγιο Επιτροπών που συνεδριάζει την Τετάρτη.

Σε αντίθετη περίπτωση, η υπουργός εκτίμησε ότι θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση των διαπραγματεύσεων και ότι δεν θα υπάρξει στο μεσοδιάστημα παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι, ανεξάρτητα από την τρόικα και τις δεσμεύσεις του μνημονίου, εκκρεμεί για τη χώρα μας το θέμα του λιγνίτη μετά από σχετικές υποδείξεις των Διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ε.Ε.

Σε ότι αφορά στην αναβολή της σημερινής συνάντησης με τους εκπροσώπους της Τρόικα, η κ.Μπιρμπίλη, τόνισε ότι είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος ως προς τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο μνημόνιο και ότι η αναβολή προκλήθηκε μετά από αίτημα των ίδιων των εκπροσώπων.

Σύμφωνα με την ίδια οι τέσσερις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα: τα τιμολόγια, την 5η ημέρα αναφοράς, τον Κώδικα Ηλεκτρικής Ενέργειας, τη μεταφορά και τη διανομή της ΔΕΗ, έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες για να ενημερωθεί η Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v