Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρύ φορτίο μέτρων φέρνει ο προϋπολογισμός

Βαρύ φορτίο μέτρων φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011 μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί μείωση του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ, από 22 δισ. το 2010 σε 17 δισ., όπως ήταν ο αρχικός στόχος προ των αναθεωρήσεων της Eurostat.

Βαρύ φορτίο μέτρων φέρνει ο προϋπολογισμός
Βαρύ φορτίο μέτρων φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011, μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί μείωση του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ, από 22 δισ. το 2010 σε 17 δισ., όπως ήταν ο αρχικός στόχος προ των αναθεωρήσεων της Eurostat.

"Τα πρόσθετα μέτρα είναι όλα διαρθρωτικού χαρακτήρα -με ουσιαστικές δημοσιονομικές επιπτώσεις- και αφορούν σε εξοικονομήσεις δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής", λέει στο Euro2day κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας με νόημα ότι "δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, με εξαίρεση τις υψηλές αμοιβές στις ΔΕΚΟ".

Στο μέτωπο των φορολογικών μέτρων, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι "δεν υπάρχουν νέα μέτρα πέραν των γνωστών", αν και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να κάνει την έκπληξη μέσω των αλλαγών στον ΦΠΑ.

Στο τραπέζι τις προηγούμενες μέρες είχαν τεθεί προτάσεις για αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 12%, στο 13% ή ακόμα και στο 14%, με παράλληλη όμως μετάταξη στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%, 6,5% ή 7% αντίστοιχα (ο υπερμειωμένος είναι ίσος με το μισό του χαμηλού συντελεστή) των φαρμάκων, των υπηρεσιών τουρισμού αλλά και βασικών ειδών διατροφής, γεγονός που θα έδινε πόντους κοινωνικής και αναπτυξιακής "ευαισθησίας" στην κυβέρνηση.

Επίσης, είχε προταθεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους συντελεστές ΦΠΑ, ενδεχόμενο παραπάνω από δύσκολο δεδομένης της αμείλικτης δημοσιονομικής συγκυρίας.

Τελικά, αποφασίστηκε η αύξηση του συντελεστή 11% στο 13%, με μετάταξη των φαρμάκων, των τουριστικών υπηρεσιών και βασικών ειδών διατροφής στο 6,5%.

Ο προϋπολογισμός του 2011 θα τεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ξεκινά στις 10, στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή και θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v