Υγεία: Σε εξέλιξη… πόλεμος αντοχών

Νυστέρια στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης φέρνει στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες η δημοσιονομική περιπέτεια της χώρας. Η μάχη αντοχών και οι στρατηγικές των μεγάλων ομίλων.

Υγεία: Σε εξέλιξη… πόλεμος αντοχών
Νυστέρια στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης φέρνει στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες η δημοσιονομική περιπέτεια της χώρας, καθώς η μείωση των εισοδημάτων, σε συνδυασμό με το "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" των ταμείων, οδηγεί σε δραστική μείωση των περιστατικών και των εσόδων.

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, που επιδεινώθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ελάχιστα έως καθόλου άγγιξε τον κλάδο ιδιωτικής υγείας στη χώρα μας. Το 2009 ήταν μια καλή χρονιά για τους μεγάλους ομίλους, με μόνη ορατή επίπτωση το "μάζεμα"των φιλόδοξων επενδυτικών σχεδίων.

Με το ξέσπασμα όμως της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια κάμψης στη ζήτηση. Έναν χρόνο μετά, γενικές και μαιευτικές κλινικές εμφανίζουν ραγδαία επιδείνωση των μεγεθών τους.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι: η μείωση των περιστατικών λόγω της ύφεσης και της περικοπής των εισοδημάτων, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των ταμείων και οι μειώσεις στις τιμές από τα ταμεία εξαιτίας της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των κλινικών.

Οι μειώσεις χρεώσεων και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από τα ταμεία προκαλούν άμεσα ταμειακά προβλήματα σε μικρομεσαίες κυρίως κλινικές, που δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με ταμεία, με αποτέλεσμα κάποιες εξ αυτών να κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτο.

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων πληρωμών ακουμπάει και κάποιους από τους μεγάλους του κλάδου που διαθέτουν πολλές κλινικές (Ιατρικό Αθηνών) ή ισχυρή παρουσία σε διαγνωστικά κέντρα (Euromedica) και επομένως δουλεύουν και με ταμεία. Στον αντίποδα, μικρότερες είναι οι επιπτώσεις στους ομίλους Υγεία και Ιασώ.

Και αν οι καθυστερήσεις πληρωμών αρχίζουν σταδιακά να αντιμετωπίζονται (το ΙΚΑ ξανάρχισε τις εξοφλήσεις), η τάση μείωσης των περιστατικών δεν αντιστρέφεται. Η μείωση των εισοδημάτων και η βαριά ψυχολογία που προκαλεί η κρίση οδηγούν τους ασθενείς στην αναζήτηση φθηνότερων λύσεων (στροφή προς τα δημόσια νοσοκομεία).

Το τελευταίο πλήγμα για τον κλάδο προέρχεται από την ένταση του ανταγωνισμού. Πρώτο "θύμα" είναι τα μαιευτήρια, τα οποία αποτελούσαν επί χρόνια την πλέον κερδοφόρο δραστηριότητα των ιδιωτικών ομίλων υγείας.

Σε μια αγορά όπου η πίτα μειώνεται λόγω της κρίσης αλλά και των λιγότερων γεννήσεων η λειτουργία της Γαίας εντός των χώρων του Ερρίκος Ντυνάν και η έναρξη λειτουργίας σε έναν μήνα περίπου της Ρέας προσθέτουν περίπου 200 κλίνες.

Για να αντιμετωπίσουν την πτώση των περιστατικών και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό οι όμιλοι Μητέρα και Ιασώ μείωσαν τις τιμές και έβγαλαν πακέτα προσφορών.

Έχασαν έτσι περιθώρια κέρδους, αλλά συγκράτησαν μέρος της πελατείας τους. Από την άλλη πλευρά, η Γαία συνεχίζει να γράφει ζημίες, ενώ η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Ρέα, η οποία ολοκλήρωσε μεγάλου ύψους επένδυση για τη δημιουργία μαιευτηρίου στο Παλαιό Φάληρο.

Ξεκίνησε η μάχη αντοχών

Η μάχη αντοχών, σύμφωνα με αναλυτές και έμπειρους παράγοντες του κλάδου, έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι μεγάλοι όμιλοι επιδιώκουν, σύμφωνα με τους ίδιους, στα μεν νοσοκομεία να αξιοποιήσουν τη συγκυρία που προκαλούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου, προσελκύοντας ιατρούς με πελατεία από μικρομεσαίας δυναμικότητας κλινικές, στα δε μαιευτήρια θα συνεχίσουν να τιμολογούν φθηνά προκαλώντας αιμορραγία στον κλάδο.

"Θα δούμε επανάληψη όσων συνέβησαν τη διετία 2002-04", υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, τονίζοντας ότι νικητές από αυτήν τη μάχη, πέραν των καταναλωτών, θα αναδειχθούν όσοι διαθέτουν ισχυρό ισολογισμό και δυνατότητα διακράτησης ανοιχτών γραμμών πίστωσης από τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v