Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκη ΠΑΣΟΚ σε 8 από τις 13 περιφέρειες

Ανατροπές στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που "πέρασαν" στους κ. Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Στο 53,23% η αποχή. Επανακαταμέτρηση ζητά ο κ. Γκιουλέκας.

Νίκη ΠΑΣΟΚ σε 8 από τις 13 περιφέρειες
Οι ανατροπές στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που άλλαξαν χέρια και "πέρασαν" στους κ. Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και του Πειραιά, που "πέρασε" στον υποστηριχθέντα από τη Ν.Δ. κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, η μεγάλη νίκη του κ. Γιάννη Σγουρού στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, καθώς και οι 8 περιφέρειες που κερδήθηκαν από τους υποψηφίους που στήριξε το ΠΑΣΟΚ έναντι 5 που κερδήθηκαν από τους υποψηφίους που στήριξε η Ν.Δ. είναι τα βασικά συμπεράσματα από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην περιφέρεια της Αττικής ο κ. Σγούρος συγκέντρωσε ποσοστό 52,86% έναντι του 47,14% του κ. Κικίλια, ενώ για τον δήμο της Αθήνας ο κ. Καμίνης κέρδισε με 51,94% έναντι 48,06% του κ. Κακλαμάνη.

Ωστόσο, η αποχή παρέμεινε εκ νέου σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού διαμορφώθηκε στο 53,23% στο σύνολο της χώρας, που σημαίνει πως ένας στους δύο πολίτες "γύρισε την πλάτη" στην εκλογική διαδικασία και αυτό προβληματίζει εντόνως όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς όλοι ομολογούν ότι δείχνει την κλιμακούμενη αποστροφή της κοινωνίας προς την πολιτική των κομμάτων. Στην Αττική το ποσοστό της αποχής διαμορφώθηκε στο 57,77%.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 8 από τις 13 περιφέρειες, ενώ η Ν.Δ. τις υπόλοιπες πέντε.

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με τον κ. Αρ. Γιαννακίδη, της Αττικής με τον κ. Γιάννη Σγουρό, του Βορείου Αιγαίου με τον κ. Νάσο Γιακαλή, της Δυτικής Ελλάδας με τον κ. Απ. Κατσιφάρα, της Κρήτης με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) του Νοτίου Αιγαίου με τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή), της Πελοποννήσου με τον κ. Πέτρο Τατούλη (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ) και της Στερεάς Ελλάδος με τον κ. Κλέαρχο Περγαντά.

Η Ν.Δ. κερδίζει τη Δυτική Μακεδονία με τον κ. Γ. Δακή, την Ήπειρο με τον κ. Αλ. Καχριμάνη (είχε υποστηριχτεί και από τον ΛΑΟΣ), τη Θεσσαλία με τον κ. Κ. Αγοραστό, των Ιονίων Νήσων με τον κ. Σπ. Σπύρου (είχε υποστηριχτεί και από τον ΛΑΟΣ) και της Κεντρικής Μακεδονίας με τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Οι 6 από τους εκλεγέντες περιφερειάρχες είναι σήμερα και μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2011 νομάρχες, οπότε θα αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα: Πρόκειται για τους κ. Γιάννη Σγουρό, Γιώργο Δακή, Αλέξανδρο Καχριμάνη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, Γιάννη Μαχαιρίδη και Κλέαρχο Περγαντά.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του τόνισε πως οι πολίτες ζήτησαν να συνεχιστεί η πορεία της χώρας και ψήφισαν πολιτική σταθερότητα. Παράλληλα, όμως, απηύθυνε πρόσκληση προς τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου να συμπράξουν από κοινού όλοι μαζί για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι πολίτες έδωσαν μια καθαρή τριετία δουλειάς στην κυβέρνηση, επισήμανε.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε ότι το κόμμα "βγαίνει ανανεωμένο, δυνατό και υπεύθυνο" και η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε τη συγκρότηση ενός μετώπου, από τα κάτω προς τα επάνω, με στόχο να ματαιωθούν τουλάχιστον κάποια από τα νέα μέτρα, που θα φέρει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι το μήνυμα της κάλπης από τον ελληνικό λαό προς τους πολιτικούς ήταν "σοβαρευτείτε" και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη μεταβατική περίοδο με πολιτικές ανακατατάξεις, στο δε βάθος της φαίνονται νέες εθνικές εκλογές.

Ιστορική χαρακτήρισε τη νίκη του συνδυασμού του στον δήμο Θεσσαλονίκης ο κ. Γιάννης Μπουτάρης και είπε ότι ανήκει σε όλη την πόλη γιατί δεν εκκολάφθηκε σε κομματικούς διαδρόμους, αλλά χτίστηκε από όλους.

"Είναι η πρώτη νίκη σε μια σειρά από πολλές που θα ακολουθήσουν", είπε και πρόσθεσε: "Δεσμεύομαι να είμαι ο δήμαρχος που δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια. Δήμαρχος για όλους. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ποτέ δεν ήμουν περισσότερο αισιόδοξος".

Η δήλωση έγινε έξω από το εκλογικό κέντρο του κ. Μπουτάρη, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου που πανηγύριζε για την εκλογή του, τον επευφημούσε και φώναζε το σύνθημα "η πόλη γουστάρει δήμαρχο Μπουτάρη".

Οριακό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στον δήμο Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Κώστας Γκιουλέκας και ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Ο κ. Γκιουλέκας προσήλθε στο εκλογικό του κέντρο μετά τη δήλωση του κ. Γιάννη Μπουτάρη, που μίλησε για ιστορική νίκη, και υπογράμμισε: "Το αποτέλεσμα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης είναι ένα αποτέλεσμα που κρίνεται σε ελάχιστες ψήφους, ένα οριακό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν χιλιάδες άκυρα ψηφοδέλτια. Έτσι, λοιπόν, σεβασμός στους κανόνες της Δημοκρατίας και κοινή λογική επιβάλλουν να ζητήσουμε επανακαταμέτρηση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v