Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδήμος: Δεν είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση

Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Απαιτείται η λήψη μέτρων με αιχμή τον περιορισμό της σπατάλης του σκληρού πυρήνα του Δημοσίου, δήλωσε ο κ. Λ. Παπαδήμος.

Παπαδήμος: Δεν είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση
Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η πορεία προς την εξυγίανση δεν θα είναι εύκολη, ούτε σύντομη. Απαιτείται πλέον η λήψη γενναίων μέτρων με αιχμή τον περιορισμό της σπατάλης του σκληρού πυρήνα του Δημοσίου, δήλωσε ο κ. Λ. Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση της ΕΕΤ.

Όπως τόνισε ο κορυφαίος τραπεζίτης, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους, ούτε για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων. Οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες, όπως και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες επιλογές, όπως η αναδιάρθρωση των αγορών, η ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ο περιορισμός της δράσης του κράτους.

Οι δανειστές μας δεν είναι διατεθειμένοι να παρέχουν πιστώσεις
για υπηρεσίες που δεν συνεπάγονται και κοινωνικά οφέλη, τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Βασικοί άξονες της πολιτικής που χρειάζεται να ακολουθηθεί πρέπει να είναι:

- Η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του κόστους ώστε να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις.
- Η συναίνεση για τις πολιτικές. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η σωτηρία της χώρας πρέπει να είναι δέσμευση όλων να πράξουν το καθήκον τους. Η συμβολή όλων μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση της προσπάθειας.

Για την πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους δήλωσε ότι «η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιθυμητή λύση για την Ελλάδα και την Ε.Ε. Ούτε είναι αναγκαία αλλά ούτε και αναπόφευκτη».

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε πως κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν στο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον που βιώνουν, ενώ συμπλήρωσε πως για να επιτελέσουν το έργο τους είναι απαραίτητη η εφαρμογή των όρων του μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v